Juridik Nyhet

United States Department of Justice: Ericssons information om Irak inte tillräcklig

Taggar i artikeln

Ericsson
Uppdrag granskning, Ericsson, United States Department of JusticeUppdrag granskning, Ericsson, United States Department of Justice
Publicerad
Uppdaterad

Under tisdagen informerade United States Department of Justice Ericsson om att den information lämnat kring sin internutredning beträffande händelser i Irak under perioden 2011 till 2019 inte varit tillräcklig.

Realtid.se

Islamiska staten krävde pengar av Ericsson, visar interna dokument. Efter en överenskommelse via mellanhänder nåddes en överenskommelse med terrorsekten och sen kunde företaget fortsätta med sin verksamhet i IS-området. Det kunde SVT:s Uppdrag granskning avslöja i söndags.

Sommaren 2014 intog terrorsekten IS Iraks näst största stad Mosul. Islamiska staten utropas och kallas det nya kalifatet. 

I Mosul opererar för tillfället svenska Ericsson.  I en hemlig internutredning som SVT:s Uppdrag granskning tagit del av tillsammans med det internationella journalistnätverket ICIJ, beskrivs hur företaget gjorde affärer under terrorgruppens framfart. Realtids medarbetare Per Agerman har medverkat som researcher.

Annons

Projektledaren vittnar i internutredningen om att Asiacell gjorde en överenskommelse för att låta Ericsson fortsätta jobba i Mosul. 

United States Department of Justice har nu kommit fram till att bolaget brutit mot sina skyldigheter enligt DPA, Deferred Prosecution agreement, genom att inte påföljande lämna information relaterad till utredningen efter ingående av DPA. Bolaget för dialog med DOJ angående fakta och omständigheter hänförliga till avgörandet att Ericsson brutit mot avtalet och bolaget är fast beslutet att samarbeta med DOJ för att lösa ärendet. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det är för tidigt att i detta skede att förutsäga vad detta kommer att leda till, skriver Ericsson.

Annons

–Baserat på vår nuvarande granskning anser vi att situationen som beskrivs i media beträffande Ericssons anställdas, försäljningsrelaterade tredjeparters och leverantörers agerande i Irak, vilket sträcker sig tillbaka till 2011, täcks av Ericssons internutredning från 2019.

Ericsson skriver också i morgonens pressmeddelande att utredningen från 2019 som genomfördes med stöd av extern juridisk rådgivare pågick under ett år och innefattade insamling och granskning av en stor mängd information och identifierade allvarliga regelefterlevnadsbrott och brott mot den affärsetiska koden. 

– Utredningen kunde inte visa att någon Ericssonanställd var direkt involverad i finansiering av terroristorganisationer. Utifrån nuvarande bedömning av rapporteringen i media ser vi inte anledning att ändra denna slutsats. Vi upprepar vårt åtagande att undersöka och vidta nödvändiga åtgärder för att adressera eventuell ny information och utreda vidare vid behov. 

Annons

Till följd av utredningen tvingades flera anställda lämna företaget och flera ytterligare disciplinära och ytterligare korrigerande åtgärder vidtogs. Detta inkluderade att täppa till luckor i bolagets interna processer i regionen och införlivandet av lärdomar från utredningen i vårt program för etik och regelefterlevnad. Dessutom avslutade Ericsson ett antal tredjepartsleverantörer och prioriterade verksamheten i Irak för insatser inom utbildning och kompetenshöjande aktiviteter, policyer och processer samt tredjepartshanteringsprocesser. 

Bolaget har tidigare publikt bekräftat att det har brustit i implementering av tillräckliga interna kontroller, däribland interna kontroller som syftar till att avvärja och upptäcka korruption. Under senare år tycker bolaget att man gjort stora investeringar i regelefterlevnad vilket har gjort det möjligt för bolaget att upptäcka och adressera tidigare missförhållanden.

– Sedan början av 2017 när vi påbörjade vår vändning av bolaget har vi gjort betydande investeringar i att förbättra system och processer för regelefterlevnad. Vi arbetar hårt för att bygga ett bättre Ericsson med fokus på att säkerställa en stark etisk och regelefterlevnadsbaserad kultur genom hela bolaget. Vi fortsätter att investera signifikanta resurser för att förbättra vårt program för etik och regelefterlevnad samt vår kultur där individer vågar säga ifrån för att på så vis bidra till att förhindra framtida missförhållanden.

Ericsson har en så kallad monitor för regelefterlevnad och DPA:t med DOJ gäller fortfarande.

Annons