Fortsatt skandal för Pfizer i Nigeria

Pfizer, världens största läkemedelsföretag, håller sig fortsatt undan skandalen i Nigeria. Ska Nigeria lyckas klämma åt den förra vd:n i Pfizer?

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2007-11-08

En domstol i den nigerianska staden Kano senarelade i tisdags för fjärde gången rättegången mot de Pfizerchefer som anklagas för att ha genomfört ett icke-auktoriserat läkemedelstest. Testet ägde rum för 11 år sedan och minst 200 barn ska ha farit illa.

Som Peter Rost tidigare rapporterat i Realtid.se tidigare så stämmer Nigeria den USA-baserade läkemedelsjätten Pfizer på 55 miljarder kronor. Nigerias statsåklagare säger att en studie med Pfizers läkemedel Trovan orsakade 11 barns död och att 189 barn fick allvarliga skador, bland annat hjärnskador och dövhet.

Trovan är ett oprövat medel mot hjärnhinneinflammation och ska enligt åklagaren ha använts under en epidemi av hjärnhinneinflammationer, mässling och kolera. Epidemin skördade 12.000 offer.

"Vi har beslutat att ajournera fallet till den 20 december eftersom domaren inte är i staden och för att sex av de svarande som är bosatta i USA inte blivit delgivna," säger statsåklagare Aliyu Umar till AFP.

För lite över en månad sedan skickade Shehu Atiku, domare i staden Kano, Nigerias statliga polismästare till USA för att överlämna domstolskallelser till de svarande. I kallelserna uppmanades svaranden att komma till rätten tisdagen den 6 november.

Men åklagarmyndigheten fick en annan idé. De hoppade över USA-resan och bestämde sig för att vända sig till Interpol. Nigerias justitiedepartement skulle fungera som länk i förloppet. Detta ska ske innan det nya rättegångsdatumet som alltså infaller den 20 december.

Platsannonser

Logga in