Fortsatt kyligt läge för bostadssäljarna

Taggar i artikeln

Bostadsmarknad SBAB
Robert Boije, chefsekonom på SBAB.Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Robert Boije, chefsekonom, SBAB.
Publicerad
Uppdaterad

Det råder fortsatt ett mycket kyligt läge för säljare av lägenheter och hus i Sverige. Det visar SBAB:s indikator Bomarknadstempen för november.

Finwire

–Försäljningsläget för lägenheter fortsatte att försämras mellan oktober och november. Det är inte bottenfruset, men rejält frostigt. Nedgången syns i samtliga tre storstäder, men med en brantare nedgång i Storstockholm, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Bomarknadstempen för villor var i stort sett oförändrad i november jämfört med i oktober. Budpremierna steg marginellt samtidigt som utbudet minskade något. Antalet budgivare sjönk också medan annonstiderna ökade svagt. Situationen för villor är densamma i samtliga tre storstäder.

Det noteras också att det blivit svårare nu att sälja bostadsrätter än villor.

Annons

–Från att tidigare under året ha haft ett sämre försäljningsläge för villor relativt lägenheter har vi sedan en tid tillbaka det omvända förhållandet. Det stärker bilden av att många bostadsrättsföreningar nu står inför den besvärliga uppgiften att behöva höja månadsavgifterna till följd av den stora uppgången i ränteläget sedan förra våren, säger Robert Boije.

 

Annons