Fortsatt frostig bostadsmarknad men ”tendens till ljusning”

Taggar i artikeln

Bostadsmarknad
Fortsatt frostig bostadsmarknad men Fortsatt frostig bostadsmarknad men
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Indikatorn för bostadsrätter gick från iskall till kall medan den för hus steg något, även om den fortsatt ligger kvar på en iskall nivå. Detta visar SBAB:s kompositindikator ”Bomarknadstempen”. Den beräknas utifrån sex olika variabler och ger ett sammanfattande mått på hur lätt det är att sälja en bostad.

Realtid.se

I SBAB/Boolis databas finns en rad olika variabler som i olika dimensioner speglar den aktuella temperaturen på bostadsmarknaden. Förra månaden lanserade SBAB en kompositindikator – ”Bomarknadstempen” – som väger ihop hur mycket utbudet av befintliga bostäder, annonstider, antalet återpublicerade annonser, andelen prissänkta bostäder, antalet budgivare samt medelbudpremien avviker från sina historiska genomsnitt.

Indikatorn för bostadsrätter låg i februari två standardavvikelser under det historiska medelvärdet. Det är en mycket stor negativ avvikelse. För hus var avvikelsen nedåt ännu större. Indikatorn uppvisade därmed en fortsatt frostig bostadsmarknad.

–Även om det fortfarande görs en hel del bostadsaffärer så är det ett alltjämt frostigt läge på bostadsmarknaden sett till hur lätt det är att sälja en bostad. Ett par ljusglimtar är att indikatorn visar en liten vändning uppåt för hus och att det fortsätter så sakteliga att förbättras för bostadsrätter. Det återstår att se om den här bilden består framöver då Riksbanken förväntas fortsätta att höja styrräntan, vilket drar med sig framför allt de rörliga bolåneräntorna uppåt, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i en skriftlig kommentar.

Annons
Annons