Börs

Förslag: Kortare handelsdagar

Kortare handelsdagar skulle ge mer aktiv handel och samtidigt öppna för fler kvinnor. Det tycker den europeiska investerarföreningen AFME och brittiska IA.

Publicerad 2019-11-07

Wall Streets börser håller öppet i sex och en halv timme per hel handelsdag. Det kan jämföras med öppettiderna på Stockholmsbörsen och de flesta andra europeiska börsernas regelmässiga åtta och en halv timme per hel handelsdag. Jämfört med de asiatiska börserna är skillnaden ännu större, då lunchen innebär schemalagd handelspaus med ytterligare en halvtimme medförande att den totala handelssessionen pågår i endast sex timmar.

Enligt ett gemensamt pressmeddelande önskar investerarföreningarna se europeisk öppning klockan 10 svensk tid och stängning klockan 17.00. Det skulle innebära att handelsdagen förkortas med 90 minuter. Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Föreningarna menar att de långa arbetsdagarna sliter på investerarnas mentala hälsa och välmående, något som också uppges göra det svårt att diversifiera den mansdominerade branschen. Det kan i dag vara svårt att få ihop familjeliv med de dryga arbetstiderna, skriver investerarföreningarna, vilket man menar gör det svårt att ta in kvinnor.

Både Londonbörsens ägare LSE och Amsterdam- och Parisbörsernas ägare Euronext har ställt sig initialt positiva till förslaget, enligt Reuters, medan Deutsche Börse avböjt att kommentera.

 

Platsannonser