Finans Nyhet

Folksam tvärvänder – nekar Bonnesen ansvarsfrihet

Taggar i artikeln

Folksam Swedbank
Publicerad

Folksamgruppen att rösta mot ansvarsfrihet för den verkställande direktören. Detta trots att man tidigare har varit så tydlig med att ha stöttat ledningen.

Camilla Jonsson

Ekobrottsmyndigheten i Sverige har fattat beslut om att utvidga förundersökningen beträffande brottsmisstanken mot Swedbank, vad gäller tidsperiod och till att också omfatta ytterligare en brottsmisstanke – grovt svindleri.

Ekobrottsmyndigheten i Sverige har fattat beslut om att utvidga förundersökningen beträffande brottsmisstanken mot Swedbank, vad gäller tidsperiod och till att också omfatta ytterligare en brottsmisstanke – grovt svindleri. Folksamgruppen kommer därför att vid årsstämman i Swedbank, rösta mot ansvarsfrihet för den verkställande direktören.

AMF står fast vid att rösta för ansvarsfrihet. 

Annons

– Vi förväntar oss att styrelsen trots detta förstår det fulla allvaret i situationen, och fullt ut inser det ansvaret som nu vilar på deras axlar, Johan Sidenmark, vd på AMF.

– Framkommer det framöver nya fakta, eller om framlagda anklagelser bekräftas, kommer vi att utkräva ansvar baserat på detta.

Han poängterar även att ingen bör betraktas som skyldig förrän hon eller han är dömd.

Annons

Alecta avser inte att rösta för att bevilja Birgitte Bonnesen, vd på Swedbank, ansvarsfrihet för 2018 på dagens bolagsstämma. detta framgår av ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

Swedbank-aktien går ned 4 procent vid öppningen på torsdagen.

 

Annons

Största ägarna

Sparbanksgruppen 10,71 procent

Folksam 6,97 procent

Alecta 4,84 procent

Swedbank Robur 4,69 procent

AMF 4,44 procent

Sparbanksstiftelserna – ej Sparbanksgruppen 3,39 procent

Blackrock 2,61 procent

Vanguard 2,60 procent

Norges Bank 2,16 procent

Fidelity Investments 1,78 procent

Annons