Nya möten och fler regleringar ska avslöja nakenbadarna

Taggar i artikeln

COP27
”Genom starkare internationell samverkan kan vi mobilisera och ta till än mer ambitiösa klimatåtgärder. Därför ser vi att de klimattoppmöten vi står inför är relevanta och därför ingår vi och flertalet branschkollegor i diverse initiativ och koalitioner.” Det skriver Åsa Wallenberg, fondchef på Storebrand Asset Management.
Publicerad
Uppdaterad

På söndag inleds COP27 i Egypten, ett av många toppmöten om klimatet. Och trots att det finns kritik om det går inflation i ordet hållbarhet är förhoppningen att de regleringar vi ser komma ska göra det tydligare för mottagaren att se vilka som badar nakna när tidvattnet sjunker undan och vilka som faktiskt agerar på riktigt. Det skriver Åsa Wallenberg, fondchef på Storebrand Asset Management.

Realtid.se

Inför kommande internationella klimatkonferens, COP27 i Egypten, ser vi hur flertalet rapporter ger oss alarmerande resultat. Inte minst den från FN:s miljöprogram UNEP, som visar behovet av en snabb transformation om vi vill undslippa katastrof. Enligt rapporten krävs utsläppsminskningar på 45 procent till 2030 för att nå Parisavtalet och högst 1,5 graders temperaturökning.

Att ta till sig så ödesdigra resultat är minst sagt svårt. Vad betyder egentligen de dystopiska slutsatserna och vad görs för att undvika detta? Parallellt med illavarslande resultat från diverse rapporter har vi de senaste åren sett en internationellt växande kritik mot finansbranschen, som klandras för att vara ”woke” då olika aktörer visar på det ansvars som tas. Den vanligaste kritiken mot ”flumfonderna” sedan en lång tid tillbaka är att aktiemarknaden är en andrahandsmarknad och att det inte spelar någon roll hur olika aktier byter händer. Man skulle kunna hoppas att vi kommit längre 2022 än att en fond-vd känner behov av att lyfta exempel på motargument. Som att vi verkligen kan visa på resultat av ett aktivt ägarskap i de bolag där vi är stora ägare. Som minor vi undvikit att trampa på och möjligheter vi lyckats tillvarata tack vare en diger analys. Och att det vid val av investeringar handlar om att hitta de bolag vi tror på långsiktigt, som skapar värde i hela värdekedjan på grund av affärsmöjligheter framåt och då är klimatomställningen lika central som digitaliseringen. En del använder fortfarande faxen, men vi väljer att inte investera i den. Samma sak gäller rena kolbolag sedan 2012, och sedan succesivt alla fossilbolag i Storebrand Fonders (tidigare SPP Fonder) fonder. Tillfälligt ser vi kraftiga rörelser i bolag inom energisektorn med anledning av det krig som nu pågår, kopplade till såväl förnybara källor som fossilberoende, men vår övertygelse om en fossilfri värld sträcker sig längre.

”Kanske applåderas dessa för mycket på LinkedIn av just branschkollegor, kanske borde vi visa mindre av jobbet bakom kulisserna och mer på effekterna i kvantitativa nyckeltal.”

Annons

Sedan är aktier bara ett av tillgångsslagen i en väldiversifierad portfölj. Beroende på investerare kan räntor, private equity, fastigheter och infrastruktur vara intressanta tillgångsslag. Inte minst nu i jakten på inflationsskydd, stabila kassaflöden, begränsad nedsidesrisk och en låg cyklisk exponering. Att investeringar i gröna obligationer, det vill säga öronmärkta pengar till klimatomställande projekt, kan ha en reell effekt brukar inte vara lika svårt att greppa. Inte heller då pengarna investeras direkt i onoterade bolag utan att passera börsen, eller långsiktiga investeringar i infrastrukturprojekt som stödjer en hållbar transformation.

Precis som det står i UNEP:s rapport måste framstegen inom elförsörjning, industri, transport och byggnadssektorer samt livsmedels- och finanssystemen accelerera när klimatlöftena ska omvandlas till handling. Och där ser vi en uppenbar potential som ligger i linje både med våra avkastningsmål och med Parisavtalets mål.

De senaste IPCC-rapporterna (från FN:s mellanstatliga klimatpanel) visar att det krävs investeringar på 125 biljoner dollar för att nå nettonollutsläpp till 2050, och att finansiella institutioner är avgörande för att uppnå målen i Parisavtalet. Att det brådskar är ingen hemlighet. Genom starkare internationell samverkan kan vi mobilisera och ta till än mer ambitiösa klimatåtgärder. Därför ser vi att de klimattoppmöten vi står inför är relevanta och därför ingår vi och flertalet branschkollegor i diverse initiativ och koalitioner.

Annons

Kanske applåderas dessa för mycket på LinkedIn av just branschkollegor, kanske borde vi visa mindre av jobbet bakom kulisserna och mer på effekterna i kvantitativa nyckeltal. Vi måste vara ödmjuka och ta till oss av kritiken att det går inflation i ordet hållbarhet. Alla aktörer vill parallellt med apokalyptiska nyheter visa hur just de och deras produkter är med och bidrar i omställningen. Förhoppningen är att de regleringar vi ser komma ska göra det tydligare för mottagaren att se vilka som badar nakna när tidvattnet sjunker undan och vilka som faktiskt agerar på riktigt.

På Storebrand Asset Management har vi inför klimattoppmötena business as usual, med fokus på att tillvarata investeringsmöjligheter, undgå risker och säkerställa att vi bidrar på det sätt vi kan för att nå gemensamma klimatutfästelser.

Åsa Wallenberg
Fondchef Storebrand Asset Management

Annons

Annons