Finans Nyhet

Fler finansjobb utanför bankerna

Publicerad

Börsuppgången har skapat ett sug efter arbetskraft hos aktiemäklare och fondkommissionärer. Men bankerna fortsätter att dra ner och totalt sett minskar antalet finansjobb.

Stockholmsbörsen har stigit i tre år i rad. Men det är först nu som det börjar ljusna på arbetsmarknaden.

Efter 2002, i spåren av den spruckna IT-bubblan, minskade antalet anställda kraftigt i den del av finansbranschen som ligger utanför bankerna.

– Nu när börsen drar iväg igen då går det bra, och då nyanställer man, säger Leif Karlsson, informationschef på fackföreningen Finansförbundet.

Annons

Bilden är dock splittrad. Bankerna, där Finansförbundet har huvuddelen av sina cirka 33 000 aktiva medlemmar, fortsätter att spara in på personalen.

Det har man gjort i tiotalet år och vi ser att den trenden fortsätter.

Efterfrågan på arbetskraft kommer i stället från aktiemäklare, fondkommissionärer och liknande företag.

Annons

– Där är det ett väldigt sug efter personal just nu, säger Leif Karlsson.

Siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att bankernas sparnit gör att det totala antalet anställda i finansbranschen fortsätter att minska, även om de stora neddragningarnas tid ser ut att vara över för den här gången.

Banker och andra kreditinstitut hade under andra kvartalet i år 55 227 anställda. Det är bara något färre än motsvarande period i fjol, men en minskning med 1 657 anställda jämfört med andra kvartalet 2003.

Annons

Att arbetsmarknaden planar ut innebär att fackets medlemsutveckling gör detsamma, efter en kraftig tillströmning av medlemmar under nedskärningsåren.

– De är inte lika intresserade i dag. Det måste vi tyvärr medge, säger Leif Karlsson.

– Det är tyvärr så i facklig verksamhet att kris i branschen gynnar medlemsutvecklingen.

Leif Karlsson tror inte att avgifterna, som han kallar ”peanuts” jämfört med de löner som finansföretagen ofta betalar, stöter bort potentiella medlemmar.

– Jag tror att man ser facket som en ren försäkring. Nu är det många som återigen tror att man inte behöver detta. Men tyvärr är det så att det vänder igen, det gör det alltid i den här branschen.

TT

Annons