Finans Nyhet

First State avregistrerar fyra pensionsfonder

Publicerad

Fondjätten är bekymrad över vad Pensionsmyndigheten själva kallar ”vilda västern”.

Realtid.se

First State Investments väljer att avregistera fyra fonder i protest mot så kallade massfondbyten i pensionssystemet.

Den handlar om Asia Pacific Leaders Fund, Global Emerging Market Leaders Fund, Greater China Growth Fund och State Asia Pacific Sustainability Fund.

First State har haft egna utmaningar med just dessa fonderna på den svenska marknaden, men det är problemen med massfondyten och inget annat som ligger bakom stoppet, som är oåterkalleligt. Det berättar Eva von Sydow som ensam företräder fonderna i Sverige, för Realtid.se.

Annons

Förvaltaren kan inte längre ta ansvar
för att alla investerare får samma möjligheter när privatpersoner tävlar mot robotar som flyttar sparpengar för hundratusentals kunder i taget, enligt ett pressmeddelande.

Pensionsmyndigheten vill att all handel med pensionsfonder ska vara långsiktig och ske manuellt på det egna så kallade fondtorget.

Istället hjälper utomstående förvaltare spararna att tjäna pengar på kortsiktig, datoriserad spekulation. Swedbank är bland de största på det här med ett par hundra tusen anslutna kunder som kan byta allihop på en gång.

Annons

– Det har varit vilda västern, säger Sten Eriksson, informationschef på Pensionsmyndigheten, till Realtid.se.

Det här har gjort det svårt för fondbolagen att förvalta långsiktigt. Skagen Fonder och DnB NOR-ägda Carlsson Investment Management har tidigare hotat lämna systemet om inte massfondbytena stoppas. Nu gör alltså fondförvaltaren First State Investments slag i saken – fast beslutet tog man egentligen redan för ett halvår sedan.

– Vi uppskattar tanken med Pensionsmyndigheten, men vi anser att det sätt på vilket systemet och branschen regleras och styrs i Sverige måste upp till diskussion, säger Eva von Sydow, europeisk försäljningschef.

Annons

I riksdagen är allianspartierna och Socialdemokraterna överens i den så kallade pensionsgruppen om att regeringen och Pensionsmyndigheten måste stoppa massfondbyten. Pensionsmyndigheten har utrett frågan och presenterade sitt förslag i mars. Nu väntar alla på att regeringen ska ta reda på om det behövs lagändringar – vilket kan ta uppemot ett år.

Om lagen inte måste ändras så kan Pensionsmyndigheten stoppa massfondbyten direkt.

– Då är problemet ur världen, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten, till Realtid.se.

– Det är inte bara att trycka på knappen. Det kan ta någon månad – men inte mer än så.

Kurt Kvarnström (S) i riksdagens pensionsgrupp är inte orolig för att stoppet kommer för sent.

– Det finns många aktörer på marknaden. Det är bara enstaka som lämnat, säger han till Realtid.se.

First State förvaltade drygt en miljard kronor i Europa, Asien och Australien den 31 december 2010. När verksamhet i Sverige startade 2002 blev samtliga sexton fonder tillgängliga för investerare – främst via fondförmedlare och institutioner.

Eva von Sydow har under ett antal år har sett hur det som tidigare kallades PPM-handeln med företagets fonder vuxit kraftigt. Nu har emellertid några av fonderna vuxit till en nivå som ligger nära taket för vad Pensionsmyndigheten verkar klara av att hantera.

– Vi är oroade över att dessa betydande volymer, som vi sällan eller aldrig får någon ordentlig förvarning om, kan komma att påverka våra möjligheter att förvalta fonderna på ett sätt som gynnar alla våra investerare, säger hon.

Hon påpekar samtidigt att just Swedbank varit måna om att flagga för massfondbyten i förväg.

Eva von Sydow menar att det sätt som Pensionsmyndigheten fungerar på idag kan påverka företagets bredare investeringsbas negativt och att man nu ”beslutat att agera innan något sådant sker”.

Också rådgivningsföretag – ibland med tveksamma relationer till Finansinspektionen – lovar att sköta privatpersoners fondbyten mot en avgift på några hundralappar om året. Kunderna lämnar sin pin-kod till en ”expert”.

Pensionsmyndigheten har försökt angripa problem med oseriös rådgivning i flera år. Det är dock inte i första hand rådgivningsföretagen som ligger bakom problemet med massfondbyten, enligt Sten Eriksson på Pensionsmyndigheten.

Annons