Fonder

Fintech-utmanare lanserar crowdsourcade fonder

Kollektiva och fondbolaget SFM Stockholm erbjuder fonder där strategin bygger på hur de mest framgångsrika PPM-spararna förvaltat sitt kapital.

Uppdaterad 2016-09-07
Publicerad 2016-09-07

Kollektiva, som är en social plattform inom pensionssparande, har slagit sig samman med fondbolaget SFM Stockholm för att erbjuda fonder som bygger på crowdsourcing. Fonderna bygger på en placeringsstrategi som ska efterlikna hur de långsiktigt mest framgångsrika pensionsspararna i tjänsten KollektivaFondval förvaltar sitt eget kapital i PPM.

- Vi använder crowdsourcat underlag i fonderna, det blir aktiva allokeringsfonder - det vill säga att de balanserar fördelningen i aktie- och räntemixen i varje läge - samtidigt som avgifterna kan jämföras med indexfonder, säger Johan Schagerström som är vd för SFM Stockholm.

Det blir en fond per generation och från och med idag kan de väljas inom PPM-systemet. Kollektiva erbjuder sedan tidigare en tjänst där det går att följa de bästa användarna i sin generation men fonderna beskrivs ha fördelen att man själv inte behöver uppdatera sina fondval.

Kollektivas första tjänst, Kollektivafondval, lanserades förra hösten och uppges idag ha 25.000 användare som gemensamt förvaltar 4,5 miljarder kronor.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in