Helg Helg

Premiär för hösttryffel – jordens svarta guld

Publicerad

Till rätt mat är tryffel fantastiskt och framförallt, till rätt vin. 

Jag vet. Tryffel har blivit den nya plågan. Tryffelmajjo, tryffelburgare, tryffelbea, tryffelchips, tryffel-allt-möjigt….Dessvärre är detta ofta gjort på en parfymerad tryffelolja. Det är inte samma upplevelse som en färskt riven tryffel direkt från Italien, oftast från Piemonte eller från Frankrike.

För en kort tid sedan kunde vi börja beställa hösttryffeln som har säsong från oktober till december. Den är kraftigare i smaken än sommartryffeln.

Tryffel är bäst till feta ingredienser såsom smör, ägg, grädde och animaliskt fett, och den ska rivas färsk, enligt mig. 

Annons

Vi kan nu också få tryffel från Sverige och den är från Gotland, där den ännu ej haft sin premiär då den ligger något senare. Den gotländska svarta tryffeln är samma art som fransmännen kallar Bourgognetryffel och växer vilt. 

Första exemplaret hittades här runt 1997-1998 och Sveriges första tryffelodlare heter Olof Thomasson, doktor i Lantbruksteknik som letar tryffel med sin tryffelhund Bruno.

För att tryffel ska trivas behöver den kalkhaltig jord och rätt sorts träd såsom ek, hassel och bok, i närheten.

Annons

Tryffel håller bara i två-tre veckor efter att den har plockats. En dyr och unik färskvara. När du väl har den hemma ska den förvaras i en glasburk med tättförslutande lock. Den går att frysa, men blir då inte lika spänstig i konsistensen som färsk. Jag beställer varje gång jag vill ha tryffel.

Det finns en hel del webbbutiker som säljer, och jag kan varmt rekommendera Werners Gourmetservice bland andra.

Annons