Helg Helg

Köket bjuder på fantastiska möjligheter för övning på team work

Foto Per-Eric Berglund
Publicerad

Att laga mat kan ge utlopp för ett kreativt behov, men att laga mat i grupp kan också vara det bästa recept ni behöver för att bygga ett team. Realtids Lisa Lönner delar med sig av sina erfarenheter.

När jag valde att laga mat var det för att jag hade ett kreativt behov som behövde uttryckas. Men, det var inte allt vad matlagning gav mig upptäckte jag. Att laga mat kan vara djupt meditativt. Att röra i en gryta, se något hända med ett bröd i ugnen är en upplevelse på samma nivå som att föda livet själv. 

Det behövs också en otroligt stark närvaro för att det ska bli till god och vacker mat. Det krävs konstnärlighet, snabbhet och känsla. För det är med känslan du smakar av såsen. Det är med konstnärligheten du konstruerar rätten ihop med tallriken. Det är med snabbheten allt blir en helhet. Det är otroligt utmanande och fantastiskt inspirerande. Att göra det i grupp är ännu mer utmanande och givande.

Jag ska inte sticka under stol med att det är stressigt i ett restaurangkök. God planering är allt. En rätt har många dimensioner. Det krävs att du vet på sekunden vad varje moment kräver. Dessutom ska servisen veta exakt när maten är klar för snabb servering.

Annons

Att stå på en yta av 10-30 kvadrat (ja, det finns större kök men det är sällan lönsamt) och samarbeta om en rätt innebär ett exceptionellt behov av samverkan och team work. I många fall sköts detta med tydlig auktoritet, men det egna ansvaret är också mycket viktigt.

En person som strular till det blir kris för alla.

De bästa restaurangköken har harmoni i förarbetet så att det mesta är planerat och färdigt.  Som ni förstår, nu efter pandemirestriktioner är det nya team överallt och det är inte alltid så lätt med nya team. En meny sitter bra först efter ett tag när alla vet hur lång tid allt tar.

Annons

Här finns många fantastiska möjligheter för övning på team work och på det gemensamma ”flowet”. Att rätt kompetens är på rätt plats. Att alla är pålästa och vet vad de ska göra. För när det flyger – då flyger det!

Min rekommendation är att ni ska laga mat tillsammans nu när vi äntligen får göra det igen – och se vad matlagning ger till teamet.  

Annons