Helg Helg

En bubblig hyllning till Göteborg 400 år

Publicerad

Som del av Göteborgs 400-årsjubileum 2022 har ChampagneHuset tagit fram en hållbart producerad specialcuvée genom CL. de la Chapelle, ett litet kooperativ med 23 medlemmar som gör champagne i Premier Cru-klassificerade byn Villedommange. 

Realtid.se

2002 grundades Champagnehuset i Göteborg med ambitionen att erbjuda stora champagner från små odlare.

– Eftersom champagne är världens festdryck nummer 1 och vi har vår upprinnelse i Göteborg, såg vi det som vår skyldighet att ta fram en speciell champagne för att fira Göteborg 400 år. Extra roligt och passande i sammanhanget är förstås att Champagnehuset samma år firar 20-årsjubileum, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

ChampagneHusets Champagne Göteborg 400 år Brut Premier Cru är en elegant cuvée med fin mineralitet, komponerad av 30 procent Pinot Noir, 55 procent Meunier och 15 procentChardonnay. Efter jäsning på tank lagras vinet i flaska med jäst under tre år och får sedan en dosage på 9 gram/liter.

Annons

Doften är medelstor med toner av moget äpple, päron och en liten brödighet. Smaken är ganska fyllig med frisk syra och saftig mogen frukt som äpple och persika. I den balanserade eftersmaken finner vi en tydlig mineralitet. Champagnen passar utmärkt som aperitif, men även till skaldjur, gärna sådana med liten sötma, som räkor och havskräftor. Fisk-eller kycklingrätter med lite syra i tillbehören är också en utmärkt matchning.

Kooperativet Cl. de la Chapelle i Grand cru-byn Villedommange, strax söder om Reims, består idag av 23 oberoende odlare. Dessa är arvtagarna till de ursprungliga grundarna, som totalt förfogar över 25 hektar där den årliga produktionen uppgår till 250 000 flaskor. Odlarna har ett stort engagemang i produktionen där de jobbar parallellt mellan tradition och modern utveckling, allt för bästa kvalitet och resultat. 

ChampagneHusets Champagne Brut Premier Cru
Systembolaget Art.nr: 53400 
Pris: 369 kr

Annons

 

Annons