Realtids Kock & Finrummets redaktör Lisa Lönner.
Realtids Kock & Finrummets redaktör Lisa Lönner. Foto: Maja Påhlman
Mat & vin

Finrummet: Den ultimata Skånelistan – från Österlen till Bjäre

Realtids kock Lisa Lönners Skåneturné fortsätter med i veckan svamp på menyn, och vinrekommendationer därtil, samt Frida Nilssons ultimata Skånelista med tillägg från Lisa Lönner.

Uppdaterad 2021-09-10
Publicerad 2021-07-29

Den här veckan har jag fortsatt min resa genom Skåne upp mot Kulla- och Bjärehalvöarna, hunnit åka hem till Stockholms skärgård för att laga middag till två sällskap och nu fortsatt till Värmland. Här plockar vi svamp och bär för fullt. Barnen vill inte missa sin vildhallonsylt. Det är tufft att klättra i kalhyggena men resultatet är så otroligt delikat att ingen i familjen vill missa detta. Regnet kommer och efter en varm sommar lär skogen också digna av de små vackra mykorrhizorna. Därmed har jag valt ut några vinrekommendationer till svamp.

Finrummet Kantareller & skogshallon
Kantareller & skogshallon. Foto: Lisa Lönner

Det blir en del resor genom Sverige och utmaningen är att hitta den bästa vägmaten av hög kvalitet. Lite vemodigt känns det nu alltid när sommaren går in i augusti, det gäller att njuta in i det sista av hav, sol och sommar. Önskar er en underbar augusti.

Skånekärlek

Min årliga Skåneturné gick genom Österlen, förbi Falsterbo, genom Kullabygden och därefter till Bjäre. Naturligtvis finare semesterorter, det finns små pärlor över hela Skåne, spelar mindre roll var du än åker. För att skapa en komplett Skånelista skulle jag behöva arbeta länge och det är ju det som är så härligt, var och en har sina små orter och favoriter.

Finrummet Frida Nilsson
Frida Nilssons rätt läggs när vårt kocknätverk TakeOver gästspelade på MJs i Malmö. Foto: Lisa Lönner

Jag kontaktade kocken Frida Nilsson som är Head Chef i Ess-gruppen, kommit trea i Kockarnas kamp och arbetat på otaliga bra restauranger. Här är hennes Skånelista med några tillägg från mig:

Wanås slot

Finrummet Wanås slott
Wanås slott med skulptur av vinkylare i tegel. Foto: Lisa Lönner

Missa inte god mat, vacker miljö och konst på Wanås slott i norra Skåne. Konsten är skapad för stora ytor, och blir ibland lite knäpp men är alltid värd att upplevas. Maten trakteras av utmärkta kockar och i år är det Emma Shields som står för menyn.

Österlen

Finrummet Ager på Östangård
Ager på Östangård. Foto: Lisa Lönner

Ager på Östangård – kocken från Lux i Stockholm som lagar mat på Östangård, alltid så trevligt och gott med finaste utsikten över fälten.

Skillinge Teater – tillfällig restaurang med både Hamlet och lokala råvaror. Hoppas de fortsätter nästa år.

Finrummet Skillinge Teater
Skillinge Teater. Foto Lisa Lönner

Hamngården i Brantevik – trevligt hotell med god frukost och charmig restaurang i hamnen

Falsterbo

Café Kust – god mat, glassig champagne. Boka bord.

Finrummet Café Kust
Skål på Café Kust. Foto: Lisa Lönner

Skanör

Fiskrögeriet – ett måste för kvaliteten på fisken, dock inte världens trevligaste bakgård att äta den på så jag köper hellre med.

Bild_7_Fiskrogeriet_-_sa_god_fisk_att_det_inte_gor_nagot_att_uteserveringen_ar_ocharmig_Foto_Lisa_Lonner.jpg

Finrummet Fiskrögeriet
Fiskrögeriet – så god fisk att det inte gör något att uteserveringen är ocharmig. Foto: Lisa Lönner

 

Lilla kaffevagnen vid stranden – personligt italienskt kaffe

Finrummet Lilla kaffevagnen vid stranden
Lilla kaffevagnen vid stranden. Foto: Lisa Lönner

Bjäre

Norrvikens trädgårdar – strosa runt i den vackra trädgården och lunch utomhus

Finrummet Norrvikens trädgårdar
Norrvikens trädgårdar

Lillaro Café - pizzakväll eller fika
 

Vejby Vingård – vinprovning, boka i förväg
 

Soeder 

Bäckdalens handelsträdgård – charmigt växthus med café och goda smörgåsar på lokala råvaror. Passar utmärkt efter en promenad på vackra Hovs hallar

Finrummet Bäckdalens handelsträdgård
Bäckdalens handelsträdgård. Foto: Lisa Lönner

Ebbessons gårdsmejeri - ost

Heberleins charkuterier – inte snyggaste butiken men ack vilka charkuterier! Trevlig färd dit genom Grevie backar

Finrummet Heberleins
Vänner bjöd på charkuterier från Heberleins. Foto: Lisa Lönner

Kulla

Flickornas på Skäret – en institution där både mat och kakor smakar gott och man kan nu också kan dricka ett glas vin från Kulla. Jag träffar här min kära vän Louise Wikström som bor i Viken på sommaren och driver företag i Taipei.

Finrummet Flickornas på Skäret
Lunch på Flickornas på Skäret. Foto: Lisa Lönner

Holy smoke bbq – lite som att äta på en parkering men väldigt amerikanskt och ett måste

Viken tomater – tomater och annat

Kullahalvöns vingård o matbar 

Brandstationen i Mölle

Båtvarvet

Mölle krukmakeri

Ransviks havsveranda

Några bra "vägkrogar" à la Lisa

Det blir en del resande runt i Sverige för mig. Jag älskar att åka små vägar och upptäcka nya orter. Men när man ska förflytta sig snabbt på en motorväg och behöver äta/pausa på vägen är Sverige uselt. Jag tackar ändå Jureskog som tagit tag i väg-burgaren, något man som kock blivit tipsad om att göra hundratals gånger men ändå i slutändan inte känner sig så pepp på. Bra! Jag har några små ställen jag alltid pausar på. Kriteriet med män eller tonåringar i bilen är att stoppet inte får ta för lång tid, inte vara en för lång avkrok från huvudriktningen och ändå vara en vacker plats. Här är mina bästa och jag riktar ett stort tack till alla som driver matverksamhet nära motorvägar. Tar också tacksamt emot era tips så listan kan göras längre.

E4 söder om Stockholm

Gyllene Uttern – gick i konkurs i våras, men strax före sommaren blev det klart att Jula Holdings hotellverksamhet tar över som ny ägare. Restaurangen är ännu inte igång, men nu i sommar går det i alla fall att äta glass och ta en kaffe med en av Sveriges mest bedårande utsikter. 

Finrummet Gyllene Uttern
Gyllene Uttern. Foto: Lisa Lönner

Gränna – ta gamla vägen och ta en paus på Uppgrenna naturhus. Ekologiska toast, småkakor och kaffe. Soffor med vidunderlig utsikt bland gurkor och aprikoser. Här går det också att ta en liten snabb ”nap” på övervåningen.

Brödkultur Helsingborg – åk av till Sofiero och gå på fina Brödkultur. Bageri med stil och utsökta delikatesser att köpa med på resan.

E6 mellan Malmö och Helsingborg

Tomatens hus – bara ett snäpp av E6 finns här ett växthus med allehanda delikatesser på tomat. Tomatpajen är så god att den är beorendeframkallande.

E6 mellan Göteborg och Svinesund

Ljungskile – åker alltid och äter lunch på Villa Sjötorp i Ljungskile. Sitter på den vackra terrassen och njuter av utsikten och den vackra stora linden som vajar i vinden. Alltid vällagad mat och allt är snyggt. Numera finns också Musselbaren som håller hög kvalitet.

E18 mot Oslo, Karlstad

Artisan Bread – ta av före Karlstad mot Kasernhöjden. Här finns delikatessbutik med utmärkt kött och lokala delikatesser samt ett bageri med mycket god mat. Äggmacka rekommenderas här.

Finrummet Artisan Bread
Artisan Bread. Foto: Lisa Lönner

Vin till svampen

Finrummet
Min kantarelltoast dekomponerad. Foto: Maja Påhlman

Just nu har jag en variation på den klassiska svamptoasten på menyn. Smörstekta kantareller i torkad ramslök, en karamelliserad grädde bakad med enbärskvist från Värmland, ringblomma, syrad äppelgurka och kavringchips. På rosa keramik. Vad serverar jag till den? Här kommer några tips på bra svampviner. Svamp och smör är ju en umami-bomb utan dess like.

Har du hittat fina svampar är det dags att plocka fram något finare ur källaren. Eller beställ. Att lagra vita viner är mer ovanligt men otroligt gott till just umamifisk med smör eller svamp. Helst en Côte de Beaune förstås. Min favorit är Meursault. Vill du hellre dricka rött är ju Piemonte landskapet att leta i. Ett naturligt vin från Piemonte smakar härligt rött tegelartat med aningen gödsel och jäst, men fortfarande lätt nog att bära sommaren. Jag har gett ett tips utanför Systembolagets värld och motsvarande i ordinarie sortiment.

Meursault Olivier Leflaive, 2017

Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Meursault
Produktnummer: Nr 75515 829 kr

Foto: Systembolaget
Foto
Systembolaget

Trinchero Terra del Noce Barbera d'Asti Superiore

Finns på Vivino och kan beställas från Wine Trade
Enzo Bartoli Barbera d'Asti Superiore, 2018

Foto Vivino
Foto
Vivino

Italien, Piemonte, Barbera d'Asti

Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, kryddnejlika, vanilj och plommon.
Produktnummer: Nr 79600 289 kronor

Foto
Systembolaget

Kocktips – hur jag steker svamp

Att steka svamp perfekt är en konst. Det första är att avgöra om svampen har hög fukt. Ibland måste vattnet stekas ur för att det ska bli gott. Men är svampen torr kan du lyckas utan detta. Det krävs då samma procedur som att steka kött. Värm upp en järnpanna långsamt så att den blir genomhet. Höj temperaturen och lägg i smör. Smöret ska fräsa, vänta tills det är gyllenbrunt. Lägg i svampen utan att fylla hela pannan. Salta och peppra och ha eventuellt i vitlök och timjan i smöret. Stek utan att röra med verktyg (OBS detta är det viktigaste, låt svampen ligga) och skaka pannan ett par gånger. Låt den få färg och fräsa ordentligt till brun färg. Servera omedelbart.

Finrummet
Blommor i min trädgård Foto Lisa Lönner

Finrummet @Realtid finns även på Instagram: Följ oss här >> 

 

Platsannonser

Logga in