FinansNyhet

Finrummet: Dags att njuta av roséchampagne och rivierakänsla

Finrummet, Lisa LönnerFinrummet, Lisa Lönner
Publicerad

Bästa roséchampagnen och var finns de glassigaste uteserveringarna med rivierakänsla i Stockholm? Realtids kock Lisa Lönner vet.

Lisa Lönner

Jag skriver detta från franska rivieran. Efter att utegångsförbud och total nedstängning har släppts för några veckor sedan upplever jag verkligen hur glad och sprudlande restaurang- och servicepersonal är över att få arbeta igen. Den franska, lite lätt snorkiga, proaktiva och för oss svenska tydligt artiga stilen behagar mig och nu är den dessutom mycket mer positiv och trevlig. Det är ett sådant nöje att gå ut och äta just nu!

Det var på franska rivieran som jag för första gången bekantade mig med den i Sverige lite bortglömda roséchampagnen, därav några tips på sådana här nedan. Bättre restauranger på rivieran har alltid några olika champagner på glas i en iskall hink som dras till bordet så jag får välja, det är en så otroligt härlig känsla. Mer av det!

Rosa.jpg

Annons

Glassigaste uteserveringarna med rivierakänsla i Stockholm

Kungsholmen – missa inte ett glas rosé på bryggan en solig kväll på Mälarpaviljongen. Drop-in kösystem för maten som är av enklare karaktär så jag beställer hellre en fisk- och skaldjurstallrik i baren ute på pontonen om nu inte bara ett glas räcker. En av Sveriges bästa trädgårdsmästare Mikael Pålsson sköter odlingarna som alltid är en sensation i sig att njuta av. I år går mycket i laxrosa. Längst ut på pontonen går det också att ta sig ett dopp i Riddarfjärden, det gör alltid min mamma som bor längs Stockholms riviera.

Strandvägen – har nu blivit till en lång rad av glassiga restauranger en solig kväll. Den bästa är naturligtvis Strandbryggan där kön är lång och du kan sitta på alla möjliga platser. Får du inte bord på någon av strandrestaurangerna gillar jag Diplomats uteservering som känns som att sitta på Proménade des Anglais med olivträd vajande i vinden och hotellmässig toppservice. Jag är ju mycket för service. Att gå ut och äta handlar till viss del om maten men det handlar också om känsla, inredning och den stämning personalen skapar. Tyvärr, om jag får vara lite kritisk, så är det inte svenskarnas bästa gren. Därför märks det så tydligt när du får klassiskt god service, ett svårt yrke.

Djurgården – lilla fina Skroten drivs av trevliga göteborgare med toppservice, glada miner och spännande industriella ting hängande i taket. Tips är deras goda bärpajer men de har också lagad mat och ett glas vin. Lite längre bort är förstås Oaxen Slip en klassiker. Är du mer inne på att titta på Stockholms influencers så rekommenderar jag att inta en plats i soffan på Josefina, lite som att sitta på Kallis i Visby. Jag känner mig lite till åren men det gör inget, kul känsla ändå. Mer klassiskt och vackert stramt är strandbaren på Vin- och sprithistoriska muséet med rätt riktning mot solen längs den fina båthamnen.

Annons

Bank.jpg

Missa inte detta, briljante Sayan och en grill på Bank Hotels takterrass. Som vanligt en asiatisk grundton med svenska råvaror och en mustig liten rökighet i varje rätt. Vackert som ett konstverk bland molnen. Ankan var den bästa jag ätit, svensk anka är den finaste du kan få. Lite extra plus är också utsikten från gästtoaletten vid handtvätt.

Roséchampagnens lov

Kärleksdryck, vacker och god. På rivieran dricks det mycket champagne de rosé. För att variera sig nu i sommar, drick mer av denna unikt vackra dryck. Bästa tillbehöret tycker jag är svenska jordgubbar. Oslagbart!

Annons

Moet & Chandon Rosé impèrial
Nr 7958

Den rosa versionen av sin kända och lite storproducerade syster är förhållandevis mycket bättre tycker jag. Ljus, mycket smultron och lätt brödig med en mycket hög syra. Finns troligtvis oftast att få tag på om ni handlar på Bolaget. Flaskan är också väldigt snygg, i alla fall för oss som gillar rosa.

Deutz Rosé Brut
Nr 77239 329 kr

Deutz känns alltid lyxigt och gott för mig. Priset för denna champagne är fördelaktigt med tanke på den fina smaken, ljust rosa färgen och stiliga inramningen. Den är inte så brödig vilket faktiskt är gott en ljus sommarkväll när den ska drickas som den är. Min absoluta favorit att bli bjuden på!

Laherte Frères Rosé de Meunier Extra Brut
Nr 78864 (ordervara) 471 kr

En naturlig champagne och en av mina favoriter. Konstnärliga blommiga etiketter som bara dem är en sensation. Detta blir en helt annan stil med rödare färg och intensivare smak av lingon och mer bär. Skulle rekommendera den till mat. Det är omdiskuterat vad ett naturligt vin är, men en av skillnaderna är att det är jäst utan kemikalisk jäst utöver det faktum att druvorna ofta är odlade biodynamiskt. Tänk surdegsbröd fast vin. Såsom vin smakade i århundraden före femtiotalets kemikalieboom.

Alkoholfritt – jordgubbssaft med bubbelvatten

Gör så här: Koka jordgubbarna i tio minuter på medelhög värme. Sila av bären och koka dem med socker till en god morgonsylt. Saften kan sötas i den grad man vill och sötar du inte så går den inte att spara utan ska drickas direkt. Det är en juice och en färskvara. Kyl ned i kylskåp och blanda med bubbelvatten och is. Kanske en liten mynta. Här har du ett utmärkt rosébubbel för alla alkoholfria vänner.

Vad finns att plocka just nu?

Har ni gräslök i trägården? När den blommar är stjälkarna hårda och inte så goda med lila, vackra bollar. Plocka av dem och klipp ur de små blommorna på sallad, sill eller kött – många har frågat mig om de går att äta. Många blommor går att äta, men det är viktigt att ha koll. Andra lökar blommar också gott och exempelvis purjo från förra året blir mycket goda vit-lila och mer ståtliga blommor. Jag odlar också stor piplök, den blommar med stora vita bollar som jag strör över tartar. Gott och vackert!

Veckans kock-knep – du kan inte vara utan en vacc-maskin

Du kan inte vara utan en vacc-maskin. Det finns mindre, manuella maskiner som fungerar väl för hemmakocken. Du kan göra krispiga grönsaker på låg värme som behåller alla vitaminer, antioxidanter och mineraler men framförallt också sin färg. Du kan få råvaror att hålla längre och ta mindre plats i frys och kyl med platta, snygga och organiserade förpackningar. Alla typer av marineringar, inläggningar, rimningar etc går snabbare i vacc.

Sist men inte minst – sous vide-köttet. Här har jag en mycket viktig sak att förmedla. Det är oädla delar som ska sous vidas. Inte fina filéer och ädelt, fettsprängt kött av finaste kvalitet. Finare kött mår alltid bäst av en snabb studs i varm panna med mycket smör, flingsalt och peppar. Alternativt på grillen. Tycker jag…

Nu är det midsommar och det ska regna i stora delar av Sverige. Jag ska själv till västkusten över midsommar.

Nästa vecka: Ostron och västkust-tema.

Lisa_i_koket_Vra.jpg

Finrummet @Realtid finns även på Instagram: Följ oss här >> 

Annons