Finans Nyhet

Finansutskottet kritiskt mot FI om penningtvätt

Taggar i artikeln

Finansinspektionen Penningtvätt
Publicerad
Uppdaterad

Alla partier i finansutskottet riktar skarp kritik mot Finansinspektionen, FI, när det gäller tillsynen av penningtvättsregler.

Olof Swahnberg

”Finansinspektionen måste bli tuffare. Det kräver finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S),” skriver Svenska Dagbladet. 

– Det är bekymmersamt att tillsynsmyndigheten har så svårt att upptäcka brister hos banker, som andra aktörer sedan hittar. Finansinspektionen måste våga testa gränser. Det är bara då vi kan se om regelverket eller lagstiftningen behöver skärpas, säger Fredrik Olovsson till SvD.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson, som är vice ordförande i utskottet, reagerar på FI:s ”kommunikativa tillsyn”.

Annons

– Jag tror vi behöver mindre kommunikation och mer hård tillsyn. Ser vi i backspegeln är det uppenbart att Finansinspektionens arbete mot penningtvätt behöver skärpas, säger hon.

Udden i hennes kritik pekar därmed rakt på Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen, som försvarade sin kommunikativa tillsynsmodell i SvD så sent som på torsdagen. Kommunikativ tillsyn ”är vad vi har ägnat oss åt, det är vad vi ska ägna oss åt och det är absolut rätt väg framåt”, sa han då.

Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna, förutsätter att finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ånyo kallar till sig FI:s generaldirektör efter uttalandena i tidningen.

Annons

– Att general­direktören själv medger att man inte gjort tillräckligt i Baltikum visar tydligt att situationen är ohållbar, säger Mats Persson.

 

Annons