Amanda Lundeteg, vd för Allbrightstiftelsen.
Finans

”Finansbranschen har plågats av outtalad kvotering”

Kinnevik storsatsar på ökad jämlikhet. På tiden tycker, Stiftelsen Allbrights vd Amanda Lundeteg:
– Finansbranschen har i åratal plågats av outtalad kvotering, där män i medelåldern rekryterat andra som påminner om dem själva, säger hon.

 

Johan Såthe
Publicerad 2019-05-07

Investmentbolaget Kinnevik kommer från och med 2019 öronmärka 10 procent av sin investeringsbudget till företag som är ledda eller grundade av kvinnor.

Vidare kommer Kinneviks chefer att mätas på mångfald och inkluderingar, resultaten kommer också att kopplas till deras ersättning. Amanda Lundeteg, vd på Stiftelsen Allbright (som arbetar för meritokratiska ledningsgrupper, reds anm) tycker att Kinneviks beslut är en viktig signal till det övriga näringslivet.

– Det första steget för att skapa förändring är att sätta konkreta och mätbara mål. Att öronmärka 10 procent av sin investeringsbudget till företag ledda av kvinnor kan verka fjuttigt, men vi måste komma ihåg att endast 1 procent av det svenska riskkapitalet i dagsläget går till kvinnor, säger Amanda Lundeteg till Realtid.

Initiativet kommer därmed bidra till ett mer jämställt näringsliv.

Tror du att fler företag kommer att följa Kinneviks exempel?

– För sin egen skull bör fler företag följa Kinneviks exempel. Likt Kinnevik menar vi på Allbright att mångfald och inkludering leder till tydliga affärsmässiga fördelar genom att främja effektivitet, innovation och ekonomisk utveckling.

Vad behövs för att fler företag ska ta steget?

– Företag måste inse att jämställdhet är en affärsstrategisk fråga som måste behandlas därefter. Branscher med mossig kultur har allt svårare att locka till sig talanger. När allt fler studier pekar mot att blandade grupper presterar bättre är det dumdristigt att inte arbeta för en mer inkluderande kultur.

Det finns hos en del i finansbranschen en uppfattning om att man inte rekryterar efter kompetens när man kvoterar, vad säger ni om det?

– Finansbranschen har i åratal plågats av outtalad kvotering, där män i medelåldern rekryterat andra som påminner om dem själva. – Detta är långt ifrån meritokratiskt. För att säkerställa rätt person på rätt plats måste vi alla bli varse om de omedvetna fördomar vi bär på. Bilden av en kompetent grundare är tyvärr fortfarande tätt sammanflätad med kön, säger Amanda Lundeteg.

 

Platsannonser