Finans Nyhet

FI misstänker korruption kring Alectas jätteinvestering i Heimstaden Bostad

Taggar i artikeln

Alecta Heimstaden Bostad
Alecta, FinansinspektionenAlecta, Finansinspektionen
Publicerad
Uppdaterad

Finansinspektionen, FI, har anmält misstankar om korruptionsbrott i samband med Alectas jätteinvestering i Heimstaden Bostad – pensionsbolagets största investering någonsin. Det uppger flera källor för Dagens industri.

Realtid.se

Det var i september som beskedet kom att Finansinspektionen ska granska Alectas stora och kontroversiella investeringar i Heimstaden Bostad.

Enligt samstämmiga källor till Dagens industri har Finansinspektionen nu gjort en anmälan om misstänkt brott i samband med Alectas investeringar i Heimstaden Bostad. FI vill inte kommentera uppgifterna för Di, men handlingar hos Riksenheten mot korruption visar att en sådan anmälan lämnades in den 27 oktober.

Anmälan hanteras av korruptionsåklagaren Johan Lindmark, som dock inte vill ge någon kommentar. Di drar dock slutsatserna att det handlar om misstänkt korruptionsbrott – ett samlingsbegrepp för att ge och ta emot muta, trolöshet mot huvudman och att utnyttja sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för egen eller annans vinning.

Annons

I september kom det fram att Alectas styrelse i tysthet har anlitat advokatbyrån Hammarskiöld för att utreda om den ifrågasatta mångmiljardinvesteringen har skett i strid med regler och riktlinjer. Utredningen är klar och Finansinspektionen har tagit del av innehållet. Däremot vill Alecta själva inte berätta för omvärlden vad som står i den.

”Våra slutsatser och vilka åtgärder detta leder till kommenterar vi inte vidare. Alecta har som tidigare nämnts lämnat allt relevant material till FI”, uppger Jacob Lapidus, presschef på Alecta, till Di.

Annons