FI: Gröna omställningen en risk för bankerna

Taggar i artikeln

Finansinspektion
Gröna omställning kan för en bank innebära att risken för kreditförluster ökar, enligt en analys från Finansinspektionen. (Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT)
Publicerad
Uppdaterad

Den gröna omställningen kan påverka både separata banker och hela banksystem, därför måste bankerna förstå hur klimatomställningen kan höja risken för kreditförluster. 

Cia Erander

Enligt en ny analys från Finansinspektionen (FI) finns det risker kopplade till klimatrelaterad omställning som storbankerna måste anpassa sin kreditgivning till.

Omställningsrisken kan öka markant vid utlåning till företag som måste anpassa sig till den gröna omställningen.

Omställningsrisken behöver identifieras

”Att banker identifierar och hanterar risker vid kreditgivning är viktigt för hela den finansiella stabiliteten. Bankerna behöver fortsätta arbeta med att inkludera klimatrisker i sin övriga riskhantering och anpassa sin kreditgivning efter det”, säger Fredrik Öhrström, analytiker på FI, i rapporten.

Annons

“Analysen har gjorts genom att matcha företag med anläggningar som ingår i EU:s system för utsläppshandel med Riksbankens kreditdatabas som innehåller detaljerade uppgifter över bankernas utlåning till enskilda företag.”

I rapporten framkommer att det finns klimatrelaterade omställningsrisker som storbankerna måste ta i beaktning, samtidigt som de har en limiterad utlåning till de företag som ingår i utsläppshandeln

Planerar utökad tillsyn

Aktuell Hållbarhet har i en serie artiklar granskat bankernas lån kopplas till klimatrisker. Två banker sticker ut – SEB och Nordea – och redovisar ett större utsläpp än Sveriges sammantagna per år. 

Annons

FI planerar nu mer omfattande kontroll för att komma till bukt med utsläppen, den gröna omställningen och kreditriskerna.

Läs mer: 

FI granskar Brixo och SBL Finans

Annons

Annons