Ekobrott

Fd valutamäklare på Handelsbanken döms till fängelse 

Valutamäklare döms till två och ett halvt års fängelse för grov trolöshet mot huvudman.

Publicerad 2020-05-28

Kammaråklagaren har yrkat att en före detta valutamäklare på Handelsbanken ska dömas för grov trolöshet mot huvudman på grund av olovlig valutahandel under perioden 19 december 2016 och den 7 februari 2017. Domstolen går på åklagarens linje och dömer valutahandlaren till fängelse i två och ett halvt år. Mannen ska även betala 14,5 miljoner kronor i skadestånd till Handelsbanken. Det rapporterar Dagens Juridik.

I en gärningsbeskrivning skriver kammaråklagaren att valutamäklaren har haft behörighet till Handelsbankens datasystem för valutaaffärer och har missbrukat sin förtroendeställning genom att utan kunduppdrag olovligen i systemet bokat köp och försäljning av valuta, vilket har lett till att målsäganden, Handelsbanken, köpt och sålt motsvarande mängd valuta, samt flytta eller märka om valutaaffärerna på olika sätt vilket förlängt tiden som affärerna kunnat fortgå.

Domstolen pekar på att valutahandlaren har haft kunskap om bankens regler och varit medveten om att man inte får ta positioner i marknaden och boka affärer i systemet utan kunduppdrag.

”Mot bakgrund av hans stora erfarenhet av valutahandel är det tingsrättens bedömning att han haft uppsåt även till skadan. Han ska därför dömas för trolöshet mot huvudman. På grund av skadans storlek, vars beräkning tingsrätten saknar anledning att ifrågasätta, ska brottet rubriceras som grovt”, skriver Stockholms tingsrätt. 

Tingsrättens samlade bedömning landar i att straffmätningsvärdet för brottet är två och ett halvt års fängelse. 

 

Platsannonser

Logga in