FinansNyhet

Fastighetsinvesterare tror på fortsatt uppgång för bostadsmarknaden

Jonas Björkmans gräsrotsinvesterare tror på en fortsatt uppgång på bostadsmarknaden i närtid, men att det vänder nedåt om två år.
Publicerad

Fortsatt stigande priser på bostadsmarknaden under 2017, det menar i alla fall 1 400 svenska fastighetsinvesterare i en undersökning genomförd av crowdfundingbolaget Tessin. Under 2018 förväntas tillväxten avta. Nästan var tredje investerare tror på sjunkande bostadspriser redan 2019.

Andreas Henriksson

Fintech-bolaget Tessin har en teknisk plattform med över 23 000 registrerade investerare där privatpersoner ges möjligheten att investera i olika typer av fastigheter genom så kallad crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering som det också kallas på svenska.

I en nyligen genomförd undersökning svarade 1 400 fastighetsinvesterare på frågor gällande bland annat bostadsmarknaden.

– Fastighetsinvesterarna har en fortsatt stark tro på bostadsmarknaden under kommande år. Fastigheter fortsätter att vara populärt bland investerarna. En av förklaringarna kan vara att många vill sprida sin risk och  investera i någonting som är tydligt och som inte påverkas av börsens svängningar, då är fastigheter ett bra alternativ, säger Jonas Björkman, vd på Tessin.

Annons

Under lång tid har bostadsmarknaden sett en stadig tillväxt. Dessutom har den visat sig vara motståndskraftig mot börsens svängningar, något som gjort den attraktiv för investerare som ser den som en alternativ investering.

Den starka tillväxten väntas fortsätta under 2017, i alla fall om man frågar fastighetsinvesterarna. 54 procent av investerarna tror på en fortsatt uppgång för bostadsmarknaden. Var tredje investerare tror på sjunkande bostadspriser redan 2019.

2019 kan vi förvänta oss en nedgång på bostadsmarknaden menar närmare var tredje investerare, men alla är inte eniga. 30 procent av de tillfrågade investerarna tror på en nedgång, endast 29 procent är optimistiska och tror på en fortsatt ökning.    

Annons

Så svarade fastighetsinvesterarna i undersökningen:

• 54 procent tror att bostadspriserna kommer att fortsätta öka under 2017. Endast 3 procent tror på sjunkande bostadspriser i år.
• 51 procent tror att bostadspriserna förblir oförändrade under 2018, samtidigt som 34 procent fortfarande tror på en utveckling i uppåtgående riktning.
• 30 procent tror att bostadspriserna kommer att sjunka under 2019, medan endast 29 tror på en fortsatt prisökning.
    
Fotnot: Undersökningen genomfördes mellan den 9:e februari och den 16:e februari 2017, i form av webbenkäter utskickade till Tessins nätverk av fastighetsinvesterare. Tessin är en crowdfundingplattform för privatpersoner som vill direktinvestera i fastigheter. Hittills har bolaget rest sammanagt 380 miljoner kronor till 32 olika fastighetsprojekt.

Annons