Färre bostadsköpare tror på prisnedgång

Taggar i artikeln

Bostadsmarknad Hemnet
Foto: TTFoto: TT
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Av de tillfrågade köparna i Hemnets Köparbarometer för juni månad, uppgav 33 procent att de tror att bostadspriserna kommer att sjunka under den kommande sexmånadersperioden. Det är en minskning med 8 procentenheter sedan motsvarande undersökning i maj samt den lägsta nivån på över ett år.

Realtid.se

Andelen köpare som tror på stigande priser låg kvar på ungefär samma nivå (25 procent) som i maj. Det innebär sammantaget en nettodifferens mellan andelen som tror på stigande och sjunkande priser på minus 9 procentenheter. Att jämföra med minus 16 procentenheter i maj. Det är den högsta nivån sedan april 2022, vilket var innan styrräntan började stiga kraftigt.

Andel köpare som tror på:

  • Stigande priser: 24,7 procent (24,5% föregående månad)
  • Sjunkande priser: 33,5 procent (40,7% föregående månad)
  • Oförändrade priser: 41,8 procent (34,8% föregående månad)

 

Annons

Göteborg fortsätter att vara det område där köparna i högst utsträckning tror på stigande priser. I juni var nettodifferensen mellan de som tror på stigande och sjunkande priser plus 11 procentenheter. Det är alltså tydligt fler köpare som tror att priserna ska stiga än vad det är som tror att priserna ska sjunka.

–Boprisförväntningarna stärktes tydligt i maj och med det fortsätter den trend vi sett hittills under året. Även sett till bostadspriserna så har marknaden visat styrka under maj månad. Vår bild är att marknaden tar fasta på att vi nu närmar oss slutet på räntehöjningsperioden samt att ett fortsatt lågt tillflöde av nya bostäder till salu ger stöd åt prisutvecklingen, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, i en presskommentar.
 

Annons