Finans Nyhet

Fairpoint: ”Sverige behöver fler investerare inom industriell digitalisering”

Taggar i artikeln

Fairpoint Capital
Fairpoint CapitalFairpoint Capital
Frederick Johansson, Investment Director och VD, Fairpoint Capital. Foto: Fairpoint Capital
Publicerad

Fairpoint Capitals vd Frederick Johansson till Realtid om avknoppningen från SEB, utvecklingen av bolagets första fond och varför industriell digitalisering är ett underpenetrerat område.

Anders Frick

Inom kort summerar Fairpoint Capital sitt första hela verksamhetsår. Totalt åtta investeringar i bolagets första fond har det hittills blivit.

Personerna bakom Fairpoint är långvägare inom branschen. Vd Frederick Johansson arbetade för SEB Venture Capital när den verksamheten startade 1995, och under åren 2005-2009 var han dess chef. Sedan den 1 mars 2019 är Fairpoint ett eget, separat, bolag – men med SEB som största investerare. Fairpoints fokus är mot industriell digitalisering – ett område som Frederick Johansson tycker borde ha fler finansiella aktörer.

– Vi är nu i början på en digitaliseringsvåg som kommer att hålla i sig i flera decennier. Mycket pengar har hittills gått till konsumentorienterade affärsmodeller men med tanke på potentialen inom B2B-lösningar för industrin så vill jag påstå att denna del av marknaden är rejält underpenetrerad. Sverige som land ligger långt framme inom industriell digitalisering, men vi behöver fler investerare inom området, säger han.

Annons

Avassa Systems är ett av innehaven, och den investeringen gjorde Fairpoint tillsammans med Industrifonden. I fallet med Netrounds gjordes investeringen tillsammans med Swisscom Ventures.

– Venture capital i tidiga skeden är mer kollaborativt än kompetitivt. Man gör i princip alltid investeringar tillsammans med en eller flera andra investeringspartners, säger Frederick Johansson.

Sedan starten har Fairpoint hittills hunnit med åtta investeringar och en exit. Exiten var just Netrounds, som såldes till nätverksjätten Juniper Networks.

Annons

– Vi har inte kommunicerat köpeskillingen, men Netrounds har hittat en bra hamn. Vi är mycket nöjda med Netrounds som investering och Juniper som köpare, säger Frederick Johansson.

Bolagets första fond är 900 miljoner kronor stor och Frederick Johansson uppgav för Realtid förra året att han räknar med att fonden kommer göra totalt cirka 15 investeringar och spår en årlig avkastning på över 20 procent under fondens tioåriga livslängd. Dessa siffror gäller fortfarande.

– Vi har bra fart på verksamheten just nu och det mesta går enligt plan. Om två-tre år reser vi nog nästa fond, som då kommer att vara något större, säger han.

Annons

Annons