FinansNyhet

EY:s plan att dela upp verksamheten kan ge miljoner till partners

Publicerad
Uppdaterad

Revisionsbolaget Ernst & Youngs (EY) plan på att stycka upp verksamheten i två delar, en renodlad revisionsdel och ett konsultföretag, skulle kunna ge ett rejält tillskott i plånboken för bolagets tusentals partners, givet att man håller sina optimistiska antaganden om tillväxt. Det rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till interna dokument.

Finwire

Konsultverksamheten, som växer snabbast, men enligt revisionsjättens rapport skulle även den ursprungliga revisionsenheten också kunna växa snabbar genom ett ökat fokus. En uppdelning kan ske i slutet av nästa år.

Enligt dokumentet, som heter Project Everest, planerar man också en börsnotering av konsultbenet. Målsättningen är också att sälja 15 procent av bolaget i samband med detta för 10 miljarder dollar. Dessutom vill man låna upp 17 miljarder dollar, enligt källorna. Stora delar av kapitalet som dras in och lånas upp skall gå till partners inom revision, vilket innebär ett möjligt miljonregn över de anställda.

Genom att knoppa av konsultverksamheten skulle det bolaget kunna ta upp konkurrensen med jättar såsom IBM och Accenture.

Annons

Dessutom är myndighetsfrågor en faktor som kan göra att revisionsbjässen delas. Tillsynsmyndigheter i USA och andra länder är oroliga över att konsulttjänsterna som företag säljer kan undergräva deras förmåga att genomföra oberoende granskning från revisionsverksamheten. Därför intensifierar man nu planerna på att dela upp verksamheterna.

https://www.wsj.com/articles/eys-breakup-plan-means-windfalls-for-partners-11655726838?mod=hp_lead_pos1

Annons