Finans Nyhet

Expert räknar med fler attentat

Publicerad

Antingen misslyckades förövarna att få sprängämnena att explodera eller så rörde det sig om amatörmässiga efterapare. Oavsett vilket anser experterna att London undkom ytterligare blodbad när flera bomber hade kollektivtrafiken som mål.

Samtidigt fortsätter jakten på förövarna. Men de två män som greps efter attentaten i torsdags har släppts, meddelade polisen på fredagen. De är inte misstänkta för att ha något med dåden att göra. Den ene blev gripen i Whitehall, den andre nära tunnelbanestationen Warren Street.

Sprängladdningar i ryggsäckar hade placerats på tre tunnelbanetåg och på en buss i centrala London enligt samma mönster som sprängdåden för två veckor sedan när 56 människor omkom och ytterligare 700 skadades.

Men det här gången var det annorlunda.

Annons

Tre sprängladdningar, en på bussen och två i tunnelbanan, verkade explodera på något sätt, men effekten av explosionerna var minimal och ingen människa kom till skada.

Det enda som verkade sannolikt var att förövarna, varav två setts av ögonvittnen när de flydde från platsen, planerade att döda och skada fler Londonbor, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert på St Andrews-universitetet i Skottland.

–Det enda som är märkligt är varför göra sig det besväret och inte genomföra en riktig attack, om de kan? undrar Ranstorp.

Annons

–Så därför måste någonting, i någon utsträckning, gått fel. Antingen har sprängämnena brutits ned eller så har utlösningen fallerat, säger han. Paul Wilkinson, professor i internationella relationer och terrorforskare vid St Andrews-universitetet, tror på fler attentat.

Seriöst försök

Torsdagens attacker var ett seriöst menat försök, skriver han i The Independent. Man gör sig inte det besväret som gärningsmännen gjorde om man inte menar allvar.

”Vem som än låg bakom försöker sända budskapet att de fortfarande är förmögna till fler attacker”, skriver Wilkinson.

Annons

Han förklarar de odetonerade sprängladdningarna med att bombare faktiskt gör misstag, ”även om de i teorin är kunniga”.

”Det är möjligt att de inte kopplade ihop bomberna rätt, eller att samma person tillverkade alla bomberna och helt enkelt gjorde fel.”

Polisen tror att attacken den 7 juli utfördes av fyra brittiska muslimer, varav tre med pakistansk bakgrund, som omkom när deras ryggsäckar exploderade.

TT

Annons