Simon Pauck Hansen

Expert: Han tar över SAS

SAS nuvarande operative chef, danska Simon Pauck Hansen, pekas ut som Gustafsons efterträdare.

Uppdaterad 2021-01-12
Publicerad 2021-01-12

På måndagen stod det klart att SAS vd Rickard Gustafson lämnar flygbolaget efter tio år för att gå till verkstadsjätten SKF. Beskedet kom oväntat. Gustafson lämnar ett bolag i kris och någon efterträdare är inte formellt utpekad.

Men lämpliga kronprinsar saknas inte.

Flygbranschanalytikern Hans Jørgen Elnæs tror att SAS kommer att rekrytera internt.

– Jag tror att SAS behöver en vd som har djup kunskap om företaget och luftfart i allmänhet. Därför tror jag att SAS sannolikt rekryterar internt. Mitt bästa tips är SAS operative chef, Simon Pauck Hansen. Han har 20 års varierad och relevant erfarenhet inom SAS.

Pauck Hansen, som började som trainee på SAS 1996, är också vice vd och SAS-chefen Rickard Gustafsons närmaste medarbetare. Tidigare har han haft flera ledande positioner inom SAS som ansvarig för nätverk och produktionsplanering.

Och om SAS skulle rekrytera externt?

– Men det finns förmodligen många bra externa kandidater, frågan är om någon av dem är intresserad av att ta ett jobb i ett företag och en bransch som befinner sig i sin värsta kris någonsin, säger Hans Jørgen Elnæs.

Norska tidningen Dagens Naeringsliv pekar samtidigt ut en annan möjlig efterträdare, nämligen norrmannen Robin Kamark som under ett antal år fram till 2012 hade flera ledande befattningar i SAS och även har suttit i flygbolagets koncernledning.

I november förra året lämnade Robin Kamark sin tjänst som kommersiell chef på Etihad Airways.

Men Hans Jørgen Elnæs skulle inte betta på Robin Kamark.

– Kamark har relevant erfarenhet men jag tror att, i den situation som SAS och flygbranschen befinner sig i nu, kommer man ändå att leta efter en intern kandidat.

Spelar det någon roll för Arlanda vilken nationalitet det blir på SAS nästa vd?

– Arlanda är exponerat. Jag tror att SAS kommer att konsolidera de flesta av företagets långväga rutter till Kastrup. Men det kommer förmodligen att genomföras oberoende av nationalitet på vd, säger Hans Jørgen Elnæs.

Platsannonser