Evergrande
Foto: Andy Wong/TT
Börs

Evergrandes ordförande: "Vi kommer att fullfölja våra skyldigheter"

Osäkerheterna kring kinesiska fastighetsjätten Evergrande fortsatt under tisdagen att skaka marknaderna trots lugnande besked från bolaget.

Uppdaterad 2021-09-21
Publicerad 2021-09-21

Evergrandes grundare och styrelseordförande Hui Ka Yan gav på tisdagen 20 september lugnande besked i ett försök att lugna marknaderna. Enligt Reuters sa Hui Ka Yan att han har "fullt förtroende för att bolaget kommer att komma ur denna mörka stund och leverera utlovade fastighetsprojekt". Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

– Vi kommer att fullfölja våra skyldigheter mot fastighetsköpare, investerare, partners och finansiella institut, sa han.

Aktien i den kinesiska skuldtyngda fastighetsutvecklaren rasade under måndagen med anledning av oron över att kommande räntebetalningar på lån inte kommer att kunna betalas. Raset drog ned med sig hela Hongkongbörsen och fortsatt även under tisdagen.

De kommande räntebetalningarna om 84 miljoner dollar förfaller på torsdagen denna vecka, rapporterar BBC.

Dels riskerar de privatpersoner som förhandbetalat för nybyggda bostäder att förlora pengar. likaså Evergrandes alla leverantörer. Men fastighetsjätten har även skulder vid hela 171 kinesiksa banker och 121 övriga banker, enligt BBC, som hänvisar till Economist Intelligence Units Mattie Bekink.

Kreditinstitutet Standard & Poor's anser det som osannolikt att den kinesiska staten kommer att ge något direkt stöd till Evergrande, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Kinaexperten Frédéric Cho bedömer att risken för att problemen i kinesiska Evergrande ska leda till en global finanskris är låg, men att det däremot blir en rejäl utmaning för Kina om bolaget går i konkurs eller försätts i rekonstruktion. Det sa han till Realtid.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in