Finans Nyhet

EU-domen ändrar bolagsbeskattning

Publicerad

EU:s domstol kom på tisdagen med domen som kan få stor betydelse för den skatt bolag inom EU-länderna ska betala. <pufftextlänk>Domstolen har nämligen godkänt att engelska varuhuskedjan Marks & Spencers moderbolag i England för göra avdrag för förluster i dotterbolag i Tyskland, Frankrike och Belgien. </pufftextlänk>

För klädkedjan Lindex kan domen innebära bingo. Lindex har tidigare i flera instanser krävt skatteavdrag på nästan en miljard kronor för förluster i den tyska verksamheten.

Länsrätten i Vänersborg har gett bolaget rätt att göra avdrag för koncernbidrag på sammanlagt 660 miljoner kronor. Besluten har av Skatteverket överklagats till Kammarrätten.

Dessutom har Lindex för de senaste två årens taxeringar hävdat avdrag för ytterligare omkring 300 miljoner kronor i den tyska verksamheten.

Annons

– Det är lite för tidigt att kommentera vad den här EU-domen får för konsekvenser för Lindex. Men jag kan bara konstatera att vi har hävdat samma sak som Marks & Spencer har gjort säger Lindex finanschef Peter Andersson.

Enligt de nuvarande svenska reglerna måste både moderbolag och dotterbolag ha hemvist i Sverige för att kunna föra förlustavdrag mellan sig. De reglerna strider alltså mot etableringsfriheten inom EU eftersom det inte finns någon möjlighet alls att dra av förluster i utländska dotterbolag , konstaterar Mats Andersson, chef för skatteavdelningen på Linklaters advokatbyrå.

– Sverige måste nu införa en regel som medger avdrag för förluster som inte kan utnyttjas i utländska bolag. Och företagen måste få avdrag för sina förluster retroaktivt eftersom det inte har funnits en sådan här regel, säger Mats Andersson.

Annons

I första hand handlar det om avdrag fem år tillbaka i tiden, möjligen även längre.

Men det kan finnas praktiska hinder för företagen att yrka avdrag även för fem år tillbaka.

Domen är inte en total seger för Marks & Spencer. För att moderbolaget ska få göra avdrag för förluster i utländska dotterbolag krävs att förlusterna inte kan utnyttjas i dotterbolagen.

Annons

(TT) <http://www.tt.se>

Annons