Avgående vd:n Daniel Eriksson till vänster i bild lämnar över till Erik Hägglöv.
Bank

Erik Hägglöv tar över rodret på Sörmlands Sparbank

Den nya styrelsen för skandalomsusade Sörmlands Sparbank har utsett Erik Hägglöv till ny vd för banken från och med idag, måndagen den 15 maj. Samtidigt lämnar den tidigare vd:n Daniel Eriksson banken.

Uppdaterad 2017-05-15
Publicerad 2017-05-15

Erik Hägglöv har lång bankerfarenhet, bland annat som verkställande direktör för Sparbanken Nord och som ordförande för Sparbankernas Riksförbund under fem år.

Därmed lämnar Daniel Eriksson, som rekryterades av den gamla styrelsen, samtidigt på egen begäran sin befattning som verkställande direktör.

– Daniel Eriksson har genomför ett mycket bra krisarbete. Nu när den perioden är över behöver vi någon med mer bankerfarenhet, säger bankens styrelseordförande Birgitta Johansson-Hedberg till SVT Sörmland.

– Jag ser fram emot att tillsammans med styrelsen och alla kompetenta medarbetare utveckla sparbanken i Sörmland. Jag och min fru kommer att söka lämplig bostad i Nyköping och därmed ha både Sörmland och Norrbotten som hemvist. Det blir en nystart för både oss och banken, säger Erik Hägglöv i ett pressmeddelande från banken.

Sörmlands Sparbank har befunnit sig i rejält blåsväder på senare tid, efter att det avslöjats att den mångåriga tidigare vd:n för banken, Joacim Lindgren, låtit banken betala för hotellnätter, lyxvaror och påkostade middagar för hundratusentals kronor som inte kunde kopplas till bankverksamheten, något han blivit polisanmäld för av styrelsen, misstänkt för trolöshet mot huvudman.

Den tidigare vd:n Joacim Lindgren ska bland annat köpt biljetter till Melodifestivalen för 140 000 kronor, cigarrer för 58 000 kronor och en flaska vin på restaurang för 4 000 kronor. Kvitton för utlägg på över en miljon kronor saknas.

Enligt bankens årsredovisning för 2016 som offentliggjordes för några veckor sedan framkom att banken gjort en förlust på 57 miljoner kronor. Rörelseresultatet för verksamhetsåret uppgick till -83 miljoner kronor, vilket kan jämföras med ett positivt rörelseresultat på 138 miljoner kronor åter dessförinnan. Efter justering för latent skattefordran blev årets resultat -57 miljoner kronor, jämfört med 120 miljoner kronor 2015.

På bankens årsstämma den 19 april i Nyköping avslogs, efter förslag från de externa revisorerna, ansvarsfriheten för Joacim Lindgren samt tidigare styrelseordföranden Sven-Olof Carlsson och de tidigare styrelseledamöterna Sven-Olov Carlsson, Jan Lewenhaupt, Staffan Jonsson, Dot Gade Kulovuori och Benita Vikström. Alla nya ledamöter beviljas dock ansvarsfrihet.

Bankens nya ledning består som ovan nämnts av nytillträdda vd:n Erik Hägglöv, som vid sin sida har två rutinerade personer från bankvärlden i ledningen för styrelsen. Det är dels styrelseordföranden Birgitta Johansson-Hedberg, tidigare bland annat vd för Föreningssparbanken mellan åren 2000–2004, och dels vice styrelseordföranden Josefin Lindstrand. Lindstrand är bankkonsult med eget bolag och expert på frågor som handlar om regelefterlevnad (compliance) och bolagsstyrning inom bank- och finansvärlden.

Platsannonser