Finans Nyhet

Eric Strand startar grön ädelmetallsfond

Taggar i artikeln

AUAG fonder Eric Strand
Eric Strand är på g med sin andra fond. Foto: Eric Strand.Eric Strand är på g med sin andra fond. Foto: Eric Strand.
Eric Strand är på g med sin andra fond. Foto: Eric Strand.
Publicerad

Guld- och silver-investeraren Eric Strand är i startgroparna för att lansera sin nya fond med inriktning mot gröna investeringar och elektrifiering.

Eric Strand fick mycket uppmärksamhet när han för ett år sedan startade eget med AUAG Fonder. Den första fonden var AUAG Silver Bullet med inriktning mot gruvbolag med fokus på silver. Nu är det dags för fondförvaltarens andra fond, AUAG Precious Green. Han har precis fått grönt ljus från Finansinspektionen.

Fonden är baserad på den klassiska 60/40-portföljen – 60 procent aktier och 40 procent obligationer.

Läs också: Eric Strand: Osäkerhet ger guldläge för ädelmetaller (2020-11-06)

– Men vi har bytt ut de 60 procent globala aktierna till aktier fokuserade på det som behövs för en grön värld och dess elektrifiering. Dessutom har vi bytt ut obligationsdelen till en exponering mot ädelmetaller med huvudfokus på guld, säger Eric Strand.

Annons

Den gröna delen är uppdelad i fyra delstrategier och sammanlagt består den av 20 bolag likaviktade på tre procent vardera. Guld och ädelmetallsexponeringen är mot råvaran och inte investeringar i gruvbolagsaktier.

Hur skiljer sig den nya fonden mot dina andra?
– Först och främst är det en blandfond med klart lägre risk och väldigt liten, om någon, överlappning vilket kan göra det bra att äga båda.

Nu är det två till tre veckors administration kvar tills fonden kan lanseras. Först startar processen med att få skattenummer för att sedan skapa konton hos förvaringsinstitutet. 

Annons

– Sedan skall man skapa tillgänglighet till de valutor man handlar i och få upp fonden på Morningstar, MFEX, Allfunds och koppla ihop allt med plattformar där investerarna finns, säger Eric Strand.

– Att starta en fond är en lång resa. 

Eric Strand får hjälp på resan av det Kalmarbaserade fondbolaget AIFM Capital.

Annons

Förvaltningsavgiften för den nya fonden är 1,4 procent, samma som för AUAG Silver Bullet. 

– Det blir samma avgift för vår kommande tredje och sista fond planerad för 2021. Därmed får vi en oberoende modell där vi inte påverkas om eller när investerare flyttar mellan de olika fonderna.

Eric Strand förväntar sig en volatilitet om 10 plus minus 5 procent, vilket innebär riskklass fem, eventuellt fyra. Den första fonden är riskklass sju plus.

För vilken typ av investerare passar AUAG Precious Green?
– Vi känner att alla våra fonder passar alla investerare som en del i deras totalportfölj.
 

Annons