FinansNyhet

Eric Strand: Osäkerhet ger guldläge för ädelmetaller

Eric Strand, expert på ädelmetallsinvesteringar och grundare av AuAg Fonder. Eric Strand, expert på ädelmetallsinvesteringar och grundare av AuAg Fonder.
Eric Strand, expert på ädelmetallsinvesteringar och grundare av AuAg Fonder. Foto: Pressbild
Publicerad

Första året med Eric Strands fond AuAg Silver Bullet har givit en avkastning på 47 procent.

Anders Frick

Värdet på guld har tappat mark sedan augusti, men trots det är guldpriset upp med ungefär 25 procent sedan årsskiftet, räknat i US-dollar per troy-uns. Stödåtgärder och stimulanspaket står för en del av förklaringen.

– Centralbanker och stater har tvingats stötta upp en kraftigt haltande ekonomi i spåren av covid19-åtgärderna med stora budgetunderskott och expansiva centralbanksaktioner som följd, säger Eric Strand, expert på ädelmetallsinvesteringar och grundare av AuAg Fonder, till Realtid.

Däremot har guldpriset inte gått upp lika mycket i svenska kronor räknat, då US-dollarn har varit svag under stora delar av året.

Annons

Eric Strand säger att guldpriset på lång sikt styrs av hur mycket stater skuldsätter sig och hur mycket pengar som skapas i systemet.

– Efter en period med en större uppgång för guldet behöver prisert ibland vila för att bygga upp ny kraft för framtida prisrörelser. Runt val och särskilt så viktiga val som presidentvalet i USA ser man oftast märkliga rörelser. Marknaden försöker förstå vad som kommer gälla under kommande fyra år, datorer med sina algoritmer går både det ena och det andra hållet för att försöka göra kortsiktiga affärer, säger han.

Idag är guldpriset drygt 1 900–2 000 US-dollar per troy-uns och Eric Strand har tidigare sagt att allt under 3 000 US-dollar per troy-uns är billigt för guld, en siffra som han idag reviderar upp.

Annons

– Vår formel för guldvärde i US-dollar baseras på USA:s skuldsättning och Fed:s balansräkning, och enligt den så skulle priset idag behöva vara över 3 400 US-dollar per troy-uns för att vara dyrt. Med fortsatta stimulanser så höjs den ribban, säger Eric Strand.

Allt är inte guld som glimmar och Eric Strand vill även slå ett slag för övriga ädelmetaller.

– Alla ädelmetaller är intressanta men exempelvis platina samt palladiumpriserna drivs i första hand av industrin i kombination med minskad och strypt produktion av dessa metaller i stora produktionsländer som Sydafrika och Ryssland. Vi pratar här om grundämnen och deras unika egenskaper, och det som kanske har gjort mest för en renare luft i våra städer de senaste 30 åren är katalysatorn. Utan platina och palladium hade vi inte kunnat göra katalysatorer och vi hade då haft en mycket sämre luft i städerna, säger Eric Strand.

Annons

Idag är priset på silver ungefär 25 US-dollar per troy-uns, i princip en dubblering från bottennoteringen i våras. När är det läge att investera i just silver?

– Nu går vi mot en elektrifierad värld och då behövs nya grundämnen. Silver är mycket intressant då det är det ämne på jorden som leder el och värme bästa av alla, samtidigt som det är hållbart och böjbart. Datorer, mobiltelefoner, solceller, elbilar, 5G, ja allt behöver mer silver och det finns inga reserver, säger Eric Strand.

– Även om allt silver idag återvinns och inte är fossilt så växer efterfrågan med den gröna megatrenden och kommer driva priserna kraftigt uppåt. Till det så ska man inte glömma att silver är den enda råvaran där både investerare och industri samtidigt är köpare. I dagsläget ser vi ett silverpris som inte är tresiffrigt, räknat i US-dollar per troy-uns, som billigt, säger han.

Sällsynta jordartsmetallerna, REE:s, ”Rare Earth Elements”, har också kommit i ropet – inte minst ämnet Neodyn som det förväntas bli brist på inom några år. För flera av metallerna finns det idag inga bra alternativ.

– Det är ont om bolag som bryter REE:s. Nio av de tio största bolagen på detta är kinesiska och ett av de starkaste vapen som Kina har i handelskriget med USA, då dessa metaller är helt oumbärliga inom high-tech, säger Eric Strand. Det tionde bolaget heter Lynas Corporation och ingår i nystartade fonden AuAg Precious Greens portfölj.

I dagarna är det precis ett år sedan AuAg Silver Bullet lanserades och Eric Strand är än så länge väldigt nöjd med utvecklingen för fonden.

– Vi har haft ett fantastiskt första år. Som lovat har det svängt men om du frågar efter avkastning så landade den på plus 47,0 procent för första året och AuAg Precious Green, som endast är två månader, är redan upp 6,9 procent, säger han.

Totalt sett har AuAg Fonder fonder nu drygt 20 000 investerare och Eric Strand är redo för nästa steg. Personalstyrkan utökas samtidigt som fonden fonderna börjar expandera utomlands, med lansering i såväl Norge som Finland.

Annons