Karriär

EQT toppar löneliga

EQT:s anställda har en snittlön på nästan 2,54 miljoner kronor. Riskkapitalbolaget toppar därmed lönelistan i årets kartläggning av kreditupplysningsbolaget Creditsafe. 

Publicerad 2019-12-16

Antalet svenska bolag som betalar en snittlön på över 1 miljon kronor till sina anställda uppgår till 49, jämfört med 46 i fjol, enligt årets kartläggning av kreditupplysningsbolaget Creditsafe. 

Riskkapitalbolaget EQT, som börsnoterades tidigare i år, har klättrat från fjolårets fjärdeplacering och till förstaplatsen. Dess 135 anställda, varav 62 procent är män, har en snittlön på nästan 2,54 miljoner kronor, enligt Dagens Industri som tagit del av kartläggningen. Lönesnittet hos riskkapitalbolaget låg i fjol  på drygt 1,8 miljoner kronor.

– Redan 2009 fanns årets etta med på listan, då på plats tre. Det råder inget tvivel om att EQT är ett välmående och framgångsrikt företag. Under den gångna tioårsperioden har bolaget en löneökning från 1,5 miljoner kronor till 2,5 miljoner kronor – en ökning med hela 67 procent, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

EQT har dock valt att inte kommentera placeringen på lönelistan.

Huawei Technologies Sweden klättrades upp till andraplats från plats 15 i fjol. Bolagets 303 anställda, där 84 procent är män, tjänar 2,1 miljoner kronor om året i snitt.

Nästan 80 av de 100 bolagen, bland dem de tolv bolagen överst på listan, hör hemma i Stockholmsområdet, vilket inte är nytt enligt Henrik Jacobsson på Creditsafe som pekar på att man tydligt kan se att det för varje år koncentreras allt mer pengar till denna region.

Branschmässigt finns finans- och kapitalbolag i topp, tillsammans med framgångsrika, väletablerade informations- och teknikföretag, som Google och Salesforce.

Topp fem

1. EQT Partners 2,539 mkr

2. Huawei Technologies Sweden 2,099 mkr

3. Autoliv 1,945 mkr

4. Intrum 1,868 mkr

5. Informed Portfolio Management 1,825 mkr

Källa: DI

Platsannonser