Finans

EQT säljer Autostore

EQT säljer norska Autostore till THL Partners.

Publicerad 2019-06-20

EQT meddelar i dag att riskkapitalbolagets fond EQT VII Fund säljer Autostore till THL Partners. EQT kommer därefter att återinvestera i samma bolag och fortsätta som minoritetsägare med ett innehav om 10 procent i bolaget.

Det norska robotbolaget Autostore, som automatiserar lagerhantering för exempelvis e-handlare och har robotar i över 28 olika länder. Men förväntar sig att öka marknaden med 40 procent.

EQT förvärvade bolaget i januari år 2017. Prislappen 4 miljarder kronor, rapporterade då E-handel.se.

Av dagens pressmeddelande framgår det att Autostore funnits på EQT:s radar sedan 2011 genom det tidigare portföljbolaget sportkedjan XXL som använder sig av Autostores lagersystem.

– AutoStore och EQT-partnerskapet har varit utmärkt. EQT har spelat en viktig roll från A till Z och har aktivt stött oss på att överträffa bolagets ambitiösa mål som fastställdes 2016. Vi ser fram emot att fortsätta vår tillväxtresa med vår nya partner THL Partners och är glada att EQT har rullat över några av sina vinning, säger Karl Johan Lier, vd och koncernchef för AutoStore.

Anders Misund, Partner hos EQT Partners, Investeringsrådgivare till EQT VII:

– Vi är mycket imponerade av innovationsandan och FoU-effektiviteten i AutoStore och den resultatorienterade kulturen. Ledningen har gjort ett enastående jobb för att påskynda tillväxten och stärka sin globala närvaro på marknaden för automatiserad lagrings- och återhämtningssystem och EQT är glada att kunna fortsätta investera under de närmaste åren. 

Platsannonser