Finans Nyhet

EQT har redan säkrat första investeringsrundan

Publicerad

EQT har precis avslutat första rundan i sin nya 40-miljardersfond, enligt FT. Samtidigt ska en ny utköpsfond hos Permira samla ihop hela 60 miljarder kronor. Går planerna i lås blir det Europas nästa största fond.

Realtid.se

Permira avslöjade sina planer i samband med ett årligt investerarmöte i London förra veckan.

Samtidigt EQT har redan säkrat den första investeringen hos en fond på 40 miljarder kronor, enligt Financial Times. Men EQT:s pressansvarige, Johan Hähnel, vill inte kommentera FT:s uppgifter:

– Sådant ger vi inga kommentarer till, säger han.

Annons

Realtid.se har tidigare berättat om hur EQT rabatterat investeringar i nya EQT Fund VI i ett försök att snabbt locka kapital. Fonden ska bland annat investera i Norden och Tyskland. Och för att locka investerare ger EQT en rabatt på 10 procent av förvaltningskostnaden, vilken uppgår till 1,5 procent av kapitalet i fonden.

Enligt Dow Jones lockade EQT även med villkor som säger att investerarna får minst 8 procents avkastning av vinsten innan EQT tar ut någon andel. Det verkar alltså som att EQT:s strategi har fungerat i och med FT:s uppgifter om att EQT säkrat den första investeringsrundan i Fund VI.

Men konkurrenterna ligger inte heller på latsidan precis. Förutom Permira har BC Partners säkrat den första investeringen hos en fond på drygt 102 miljarder kronor, enligt FT. Och Apax har närmat sig investerare med ett mål på drygt 82 miljarder kronor, vilket är mindre än dess förra fond då man fick in nära 103 miljarder kronor.

Annons

Vad gäller Permira uppger flera av de investerare som deltog vid mötet att pengarna ska börja samlas ihop i slutet av denna sommar. Men även om den nya utköpsfonden blir Europas största sedan finanskrisen drog igång är den liten i förhållande till vad Permira fick in till en annan utköpsfond 2006, enligt FT. Planen för den fonden var drygt 100 miljarder kronor, men slutfacit blev nära 88 miljarder kronor.

Men det var då det.

Enligt Financial Times är inte större utköp lika hett längre. Mycket beroende på en rad megaaffärer som inte gick något bra strax innan finanskrisen inleddes.

Annons

Permira har också gjort stora förluster på en rad investeringar under senaste åren, vilket inkluderar den ungerska kemikalietillverkaren Borsodchem och spelbolaget Gala Coral.

”Investerare har vänt sig från de stora och megastora utköpsfonderna och koncentrerar sig i stället på marknaden för medelstora fonder”, skrev Bain Capital i en färsk rapport nyligen.

Investerarna sade också att Permira har gett löften om att fokusera på affärer i intervallet 500-3 miljarder euro. Inte minst efter debaclet med halvledarföretaget Freescale.

Enligt FT ses Freescale som en av de värsta private equity-affärerna under de sista åren. Samtidigt pekade dem som deltog vid investerarmötet på en stark

återhämtning för Permiras portföljbolag under de sista 18 månaderna.

Ett lyckat exempel är Permiras övertag av eDreams förra året, vilket är en onlinebaserad resebyrå som har gått ihop med konkurrenterna Go Voyages och Opodo.

– I Europa vore det en katastrof för branschen om man inte lyckas få ihop de pengar som man vill ha. Men 6,5 miljarder euro är en rimlig siffra. Så det råder inget tvivel om att Permira inte skulle kunna få ihop detta, säger en investerare till FT.

Annons