Ellevio köper elnät i Europas största vindkraftspark 

Taggar i artikeln

Ellevio
Markbygden 1101 utanför Piteå. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Energiföretaget Ellevio har förvärvat Markbygden Net AB, ett transmissionsnät som ansluter betydande delar av Europas största vindkraftspark, Markbygden 1101 utanför Piteå. Det framgår av ett utskick.

Finwire

Ellevio har i dagsläget en miljon elnätskunder i Mellansverige och köpet innebär därmed att bolaget expanderar norrut.

Affären för bolaget närmare flera stora elproducenter och Sveriges mest elintensiva industrier, framhåller Ellevios vd Johan Lindehag som ser köpet som strategiskt viktigt för att kunna bidra till elektrifieringen i fler delar av landet.

Säljare av Markbygden Net AB är vindkraftsutvecklaren Svevind (75 procent) och vindturbinstillverkaren Enercon (25 procent). Ingen köpeskilling anges.

Annons

Den totala kapaciteten på Markbygden Net AB uppskattas till cirka 3 400 MW, med en produktion av upp till 12 TWh per år – ungefär 7 procent av Sveriges totala energiproduktion. Produktionskapaciteten kan jämföras med Luleälvens årsproduktion på cirka 14 TWh.

Nätet som Ellevio förvärvar ansluter fem kunder – vindkraftsoperatörerna i området – och tillgångarna består av luftledning och transformatorer med en anslutning till stamnätet.

Ellevio ägs av ett konsortium bestående av Tredje AP-fonden, Folksam, Första AP-fonden samt Omers Infrastructure.

Annons

Annons