Finans Nyhet

Elittruppen som ska fria de mutåtalade

Publicerad

UPPDATERAD Advokaterna som hjälpte till att fria männen i insiderhärvan samlas igen. Nu radas de upp i ett nytt mål.

Under onsdagen lämnade chefsåklagare Alf Johansson in ett åtal mot sex personer i Solna tingsrätt. Åtalet handlar om grovt mutbrott och bestickning. Men han möter tufft motstånd.

Samtliga åtalade försvaras nämligen av toppadvokaterna, som fick sina klienter friade i Sveriges största insidermål.

– Jag vet inte vad jag ska säga om det här motståndet. Samtliga är advokater som jag har stött på i andra sammanhang. De är förhållandevis vanligt förekommande i ekomål. Ingen av dem är för mig okänd, säger chefsåklagare Ulf Johansson.

Annons

Åtalet är riktat mot bland andra Fabeges ordförande Erik Paulsson som misstänks för grov bestickning. Han företräds av Leif Gustafson, som försvarade en av huvudmännen, Ossian Hellers, i Insiderhärvan.

Solnas tidigare stadsdirektör Sune Reinhold, som åtalas för grovt mutbrott, förvaras av advokat Hans Strandberg. Han hjälpte till att få den andre huvudmannen, Andreas Hofmann, friad från insiderbrottsmisstankar för ett år sedan.

Men det räcker inte. Även försvarsadvokaterna Tomas Nilsson, Jan Karlsson samt Thomas Johansson finns med på listan över försvarare i mutbrottshärvan.

Annons

Solnas kommunalråd Lars-Erik Salminen har också anlitat en av Stockholms mest framgångsrika försvarsadvokater. Han försvaras av advokat Per E Samuelson som även är ny försvarare åt affärsmannen Alexander Richards.

Enligt åtalet som lämnades in under onsdagen har Fabegeordföranden Erik Paulsson tillsammans med fyra andra personer ingått en uppgörelse med dåvarande stadsdirektören Sune Reinhold.

Uppgörelsen gick ut på att Sune Reinhold skulle få en, enligt åklagaren, ”otillbörlig belöning” om 900.000 kronor.

Annons

– Knäckfrågan i det här ärendet är om ersättningen har tillräckligt med samband med tjänsteutövningen. Försvaret tycker, föga förvånande, tvärtemot vad jag tycker. De anser att sambandet saknas, säger Alf Johansson.

Annons