Ekobrott

Ekobrottsmyndigheten inleder förundersökning mot Swedbank

EBM misstänker insiderbrott. Banken kan ha begått ett brott när man gav storägarna förhandsinformation om SVT:s granskning gällande den misstänkta penningtvättsskandalen.

Uppdaterad 2019-10-22
Publicerad 2019-02-27

Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Thomas Langrot har i dag beslutat att inleda förundersökning mot Swedbank gällande misstanke om obehörigt röjande av insiderinformation.

Misstankarna grundar sig i huvudsak på DN:s uppgifter om att Swedbanks storägare skulle ha fått förhandsinformation om den misstänkta penningtvättsskandalen som uppmärksammades av SVT:s Uppdrag granskning i förra veckan. 

- Jag har på eget initiativ inlett en förundersökning då det finns skäl att anta att obehörigt röjande av insiderinformation skett till de 15 största ägarna i Swedbank innan inslaget i SVT. Den fortsatt utredningen får visa vilken information som lämnats, säger Thomas Langrot, i ett pressmeddelande.

I en tidigare sms-konversation med Dagens Nyheter uppger Swedbanks koncernkommunikationschef Gabriel Francke Rodau att dokumentären tagits upp under ägarmötet, på huvudkontoret inför vårens stämma, men säger att banken inte bedömde uppgifterna som insiderinformation.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in