Efter granskning – Joachim Kuylenstierna avgår som vd för Fastator

Taggar i artikeln

Fastator
Joachim Kuylenstiern, avgår som vd för Fastator.
Publicerad
Uppdaterad

Fastators utredning har inte funnit något kriminellt i vare sig uppbyggnaden av Fastator eller i vd Joachim Kuylenstiernas förehavanden kopplade till hans engagemang i bolaget, men ändå lämnar han sin post som vd i bolaget.

Realtid.se

Styrelsen offentliggör också den interna utredning som man givit oberoende advokat Björn Wendleby i uppdrag att ta fram.

Bakgrunden är att Joachim Kuylenstierna i ett avlyssnat telefonsamtal berättat för en svensk affärsbekant i Schweiz hur man kan skapa en företagsstruktur för att tvätta pengar. En nyckelkomponent i pengatvätten är, enligt Kuylenstierna, att ”stoppa in politiker och folk från Finansinspektionen i styrelsen”. Det avslöjas i en ny bok, vilket fick Fastator att tillsätta en intern utredning.

När Joachim Kuylenstierna några år senare startade Fastator tillsammans med Mats Lundberg så ser han ut att följa sina egna instruktioner genom att Fastator köper den börsnoterade energiteknikbolaget Rehact AB, och därmed övertar Rehacts plats på Nasdaq First North. Dessutom tillsätter han namnkunniga personer i styrelsen. För närvarande är S-toppen Björn Rosengren styrelseordförande, och den tidigare statsministern Carl Bildt är styrelseledamot.

Annons

Uppgifter till DN har tidigare gjort gällande att Rawa Majids nätverk Foxtrot ska ha hotat Joachim Kuylenstierna att betala en påstådd skult på 100 miljoner kronor. Hotet kom kort före det att Fastator presenterade försäljningen av Åregården.

I samband med Joachim Kuylenstiernas avgång har styrelsen fattat beslut om att tillsätta Björn Rosengren, nuvarande styrelseordförande, som tillförordnad vd tills en mer permanent lösning finns på plats. Anders Mossberg, styrelseledamot, tar temporärt över rollen som styrelsens ordförande.

– Det är glädjande att utredningen bekräftar att varken Fastator eller Joachim Kuylenstiernas ägarbolag har varit involverade i något kriminellt. Nu är vår primära uppgift att skyndsamt få fram en permanent vd som kan leda bolaget, säger Björn Rosengren.

Annons

– Med tanke på min egen hälsa och för bolagets bästa avgår jag nu som vd, säger Joachim Kuylenstierna.

Här kan du läsa hela granskningsrapporten>>

Annons