SSAB. Foto: TT
Foto: TT
Börs

Efter 27 år – Industrivärden lämnar SSAB för 2 miljarder

UPPDATERAD. Industrivärden avyttrade under måndagskvällen hela sitt aktieinnehav i SSAB för 2,19 miljarder kronor.

Uppdaterad 2021-05-11
Publicerad 2021-05-10

Avyttringen gjordes genom en så kallad accelererad bookbuilding-process riktad till institutionella investerare. De avyttrade aktierna motsvarar 4,3 procent av kapitalet och 11,8 procent av röstetalet i SSAB. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Industrivärden har varit en långsiktig och engagerad ägare med ett betydande aktieinnehav i SSAB sedan 1994. Inom ramen för vår ägarroll har vi aktivt deltagit i flera viktiga utvecklingssteg, såsom till exempel inriktningen mot produktområden med högre marginal, ökat hållbarhetsfokus samt förvärven av amerikanska IPSCO och finska Rautaruukki. SSAB är idag en framstående aktör inom specialstål med en ledande position i utvecklingen av fossilfritt stål. I april 2018 avyttrade vi drygt hälften av vår investering i SSAB och nu har det återstående innehavet sålts. Därmed frigör vi kapital till alternativa investeringar, säger  Industrivärdens vd, Helena Stjernholm i en presskommentar.

Bland instutionella investerare som köpt aktier i SSAB finns en klar övervikt av internationella investerare, säger Sverker Sivall, kommunikations- och hållbarhetschef för SSBA, till Realtid. Någon detaljerad förteckning över köparna har bolaget valt att inte kommunicera.

Morgan Stanley har varit Sole bookrunner och Carnegie har varit Co-bookrunner i samband med transaktionen.

 

Platsannonser

Logga in