Finans Nyhet

EFN lägger ned Börslunch

Taggar i artikeln

EFN Handelsbanken
EFN lägger ned sitt flaggskepp Börslunch den 31 januari i samband med att Gabriel Mellqvist lämnar. Ansvarig utgivare, Anna Fagerström, skissar nu på ett nytt program som ska nå en större publik.
Publicerad

Nästan på dagen fem år efter premiären lägger EFN ned sitt flaggskepp Börslunch. ”Nu tar vi fram ett nytt format som ska rikta sig mot en större publik,” säger Anna Fagerström, ansvarig utgivare för EFN till Realtid.

Camilla Jonsson

Att Börslunch avvecklas samtidigt som programmets ankare Gabriel Mellqvist lämnar är ett rent sammanträffande, om man får tro EFN:s ansvarige utgivare Anna Fagerström.

– Vi sänder det sista programmet av Börslunch den 31 januari. Det blir också det 1000:e avsnittet sedan premiären den 2 februari 2015, säger Anna Fagerström.

– I sista avsnittet ska vi fira av både Gabriel Mellqvist och Börslunch med pompa och ståt.

Annons

Exakt hur det nya formatet ska se ut är inte klart – men ambitionen är att det ska bli ett bredare program jämfört med Börslunch som varit väldigt nischat mot aktieintresserade.

– Det nya programmet ska ta upp ämnen för en publik som är intresserad av investeringar, sparande, långsiktighet och hållbarhet. Jag är säker på att många av de som följt Börslunch kommer att känna igen sig i det nya programmet också.

Vad det nya programmet, som har premiär den 3 februari ska heta och vem eller vilka som leda är ännu inte spikat. Sändningstiden blir emellertid densamma som Börslunch, det vill säga 11.45 alla vardagar.

Annons

– Det är ett gäng medarbetare här på EFN som har fått i uppdrag att utveckla det nya programmet i nära samarbete med tittarna, som vi lyssnar mycket noga på.

Gabriel Mellqvist, som varit Börslunchs profilerade ankare de senaste två åren, lämnar EFN efter sista sändningen och går tillbaka till sin gamla arbetsgivare Dagens Industri.

– Det känns förstås vemodigt att stänga boken för Börslunch, men det har varit en fantastisk resa, en snäv produkt för börsnördar som spritt kunskap och glädje bland hängivna fans. Det har varit en ovanlig lyx i dessa tider av klickjournalistik att få lägga tid på något så svårt och invecklat, säger Gabriel Mellqvist.

Annons

– Men även Börslunch måste förnyas och förändras, och jag vet att nästa kapitel ligger i goda händer hos mina duktiga kollegor när jag själv går vidare.

Föurom Gabriel Mellqvist är också Matilda Karlsson programledare för Börslunch.

Handelsbankens tv-kanal EFN startades i september 2011 med hjälp av Strix Television under namnet Handelsbanken TV. I maj 2013 bytte man namn från Handelsbanken till EFN Ekonomikanalen och blev ett dotterbolag till Svenska Handelsbanken för att markera ett redaktionellt oberoende. I slutet av 2017 tillträdde Anna Fagerström som ansvarig utgivare.

Annons