Juridik Nyhet

EBM:s chefsåklagare överväger att överklaga Bonnesens dom: ”Ligger i farans riktning”

”Vi har sammanfattningsvis lagt större betydelse av innebörden av vad Birgitte Bonnesen berättade, men även vad hon inte berättade. Vi menar att bedömningen ska göras med utgångspunkten ur den vilseleddes perspektiv”, säger Thomas Langrot på Ekobrottsmyndigheten. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Tingsrätten tog för mycket hänsyn till vad Birgitte Bonnesen kommunicerade – men för lite hänsyn till vad hon inte kommunicerade. Det menar chefsåklagaren Thomas Langrot på Ekobrottsmyndigheten, som nu överväger att överklaga domen.

Anders Frick

– Tingsrätten anser att det som Birgitte Bonnesen kommunicerade till marknaden inte var objektivt sett en straffbar gärning. Vi har sammanfattningsvis lagt större betydelse av innebörden av vad Birgitte Bonnesen berättade, men även vad hon inte berättade. Vi menar att bedömningen ska göras med utgångspunkten ur den vilseleddes perspektiv, säger Thomas Langrot på Ekobrottsmyndigheten.

Han säger att åklagarsidan inte är nöjda med utgången av rättegången utan att man nu kommer att analysera domen i detalj, för att sedan överväga om den ska överklagas.

– Jag vill inte föregripa ett sådant beslut [om överklagande], men det ligger i farans riktning, säger Thomas Langrot.

Annons

Han säger att tingsrätten har haft stort fokus på de uttalanden som Birgitte Bonnesen har gjort, medan åklagarsidan har fört linjen att det fanns en strategi om att inte kommunicera tillräckligt kring Swedbanks konstaterade brister kring penningtvätt.

– Vi har lagt ner väldigt stor vikt på vad hon inte berättade vad hon kände till som en del i vilseledandet, säger Thomas Langrot

Se inslaget i Realtid-TV av TT:

Annons

Annons