Mat & Dryck Partner content

Druvan som satte spanska viner på kartan

Vinlandet SpanienVinlandet Spanien
Publicerad
Uppdaterad

Med över 2000 år på nacken är Spanien ett av världens främsta vinländer. Trots utmaningar med torka och sjunkande grundvattennivåer fortsätter landet leverera i topp. Som ess i rockärmen har de inget mindre än världens mest odlade druva – som enbart förekommer inom landets gränser.

Partner content – Innehåll från Vinliv

Spanien har världens största odlingsareal. Sett till den totala och årliga vinproduktionen går däremot både Frankrike och Italien om. Med en otrolig bredd av smakrika viner omfattar landet allt från rustika lantliga bordsviner till exklusiva internationella toppviner.

Export av starkvin

I över 2 000 år har Spanien ansetts vara ett exportinriktat vinland. I början stod främst starkviner högt i kurs, medan landets övriga viner mest dracks lokalt. I dag finns spanska viner runt om över hela världen. Men vore det inte för skyddande bergskedjor och vingårdar belägna högt upp i landet så hade mest troligt de flesta vinodlingar strykt med. När värmeförhållandena är för svåra blir det svårt att odla. Dessutom är torka ett ständigt problem i landet. Därför väljer vinodlare i Spanien att konstbevattna, vilket är tillåtet – men inte särskilt hållbart med tanke på de sjunkande grundvattennivåerna.

Annons

Spanien druvor

Världens mest odlade druva

Trots Spaniens rika variation av druvor är det bara ett tjugotal favoriter som står för näst intill 80 procent av den totala druvodlingen. Sett till ytan är den gröna druvan airén den mest odlade i hela världen och odlas bara i Spanien. Den blå druvan, tempranillo (som satte Spanien på kartan som ett av de främst vinländerna och odlas i kända distrikt så som Rioja och Ribera del Duero) är en druva som oftast associeras med spanska rödviner. På senare år har även vinregionerna Priorat, Montsant, Somontano, Toro, Bierzo och Rías Baixas ökat i popularitet.

Vinlandet Spanien

Annons

Bästa vinet till spansk mat

Med en kust rik på skaldjur och fisk och ett inland fyllt av mör nöt- och fläskkreatur frodas landet av en gedigen matkultur. Drick ett spanskt kryddigt och mustigt rödvin när det serveras kött. Förhöj smakarna i din paella med ett fruktigt rosévin och häll upp ett friskt vitt vin med enkel sötma när tapas står på menyn. Det friska och söta balanserar syra, sälta och umami i de små rätterna. Blir det mycket chark är ett kryddigt och mustigt vin från Rioja att föredra. Bubblor slår heller aldrig fel, njut av ett glas cava medan ni väntar på att hugga in.

Visste du att…

  • 95 procent av cava kommer från Katalonien
  • Under Francos regim stoppades all vinexport
  • På spanska vinlistor klassas viner efter deras region och inte efter druva
  • Spanien är en av världens största producenter av ekologiska viner (cirka 90 000 hektar mark är registrerat och dokumenterat som ekologiskt)

Annons