- Publicerad
- Uppdaterad
Hösten kommer att präglas av avgörande makrohändelser, där USA försöker mjuklanda ekonomin samtidigt som Europa kämpar med tillväxten.
Joakim K E Johansson
Dagens Industri har förutspått höstens ekonomiska utveckling och menar att världen står inför en rad kritiska makrohändelser som kommer att påverka börser och ekonomier världen över.
En av de mest bevakade händelserna i höst är amerikanska centralbankens strategi att övergå från att bekämpa inflation, till att stödja arbetsmarknaden genom räntesänkningar.
Fredagens besked om fortsatt sjunkande kärninflation i USA, ner till 2,2 procent, undanröjde det sista hindret för de planerade räntesänkningarna i september.
En kamp mot klockan
Feds ordförande, Jerome Powell, har deklarerat att fokus nu ligger på att bekämpa arbetslöshet snarare än prisökningar, något som skiljer sig från de mer försiktiga inställningarna hos Europeiska centralbanken, ECB, och Riksbanken.
Som DI noterar, är det dock fortfarande en kamp mot klockan för Powell och hans team. Trots att USA:s ekonomi är på väg att mjuklanda, kvarstår risken att arbetslösheten kan stiga snabbt om konjunkturen vänder.
På andra sidan Atlanten är situationen mindre optimistisk.
Hinner åtgärderna få effekt?
Europas största ekonomi, Tyskland, står inför stora utmaningar med en tillverkningsindustri i kris och risk för ytterligare recession.
I Sverige hoppas regeringen att stimulansåtgärder som sänkta skatter och Riksbankens planerade räntesänkningar ska ge en rejäl injektion till hushållen.
Men enligt Dagens Industris Nils Åkesson är frågan om dessa åtgärder hinner få effekt innan höstmörkret lägger sig och optimismen avtar.
Läs även:
Tyskland i kris: Kan Sverige ge hopp? Realtid
Skuldtyngda Kaisa når avtal mitt i Kinas fastighetskris. Realtid