Juridik Nyhet

DLA Piper genomför flest antal företagsförvärv

DLA Piper, Anders Malmström, Merger MarketDLA Piper, Anders Malmström, Merger Market
"Vi har väldigt många transaktioner igång redan för 2022 och i nuläget ser det ut att bli ett otroligt bra år med mycket transaktioner", säger Anders Malmström, ansvarig för DLA Pipers Corporate-grupp i Sverige.
Publicerad
Uppdaterad

Mergermarkets M&A-rapport för helåret 2021 visar att DLA Piper för första gången intar första placeringen som den legala rådgivaren som har genomfört flest antal företagstransaktioner i Sverige. Med 140 transaktioner under 2021 tar DLA Piper förstaplatsen strax före Vinge och White & Case.

Camilla Jonsson

–Vi är oerhört glada och stolta över att nu göra flest företagsförvärv i Sverige. Det har varit ett år med väldigt många och stora affärer för oss och det har varit ett enormt team work att få ihop alla dessa 140 affärer under 2021, säger Anders Malmström, ansvarig för DLA Pipers Corporate-grupp i Sverige.

I den nordiska rankingen finns DLA Piper kvar som nummer ett för fjärde året i rad med totalt 274 företagsförvärv. DLA Piper finns även kvar som etta globalt och etta på den europeiska marknaden.

DLA Piper agerade bland annat rådgivare åt Heimstaden när de förvärvade Akelius verksamhet i Sverige, Danmark och Tyskland för en köpeskilling om cirka 92,5 miljarder kronor. Transaktionen leddes av Anders Malmström i Sverige, men även byråns danska team med Emilie Möller i spetsen arbetade med ärendet.

Annons

DLA Piper har också biträtt Storskogen vid ett stort antal förvärv under året, bland annat vid förvärvet av Schneider Electrics Cable Support-verksamhet, en av marknadsledarna inom sitt segment i Europa. DLA arbetade även med Storskogens förvärv av Brenderup Group, Scandia Steel, Strigo AB och Continovagruppen AB med dotterbolag.

DLA Piper har även agerat juridisk rådgivare till EQT i en mängd olika investeringar och förvärv.

– Vi jobbade bland annat med EQT Ventures i samband med deras investering i det svenska digitala utbildningsbolaget Sana Labs och vid deras investering i fintechbolaget Juni, säger Anders Malmström.

Annons

DLA Piper har även agerat juridisk rådgivare till EQT i en mängd olika investeringar och förvärv, bland annat i samband med EQT:s investeringar i transportbolagen Einride och Candela och fintechbolaget Juni. DLA biträdde även EQT Ventures och EQT Growth i samband med deras avyttring av Wolt till Door Dash i en affär värd cirka 7 miljarder euro. Här samarbetade teamet med både amerikanska och finska kollegor och transaktionen beräknas slutföras under första kvartalet 2022.

Vad ni gjort annorlunda?
– Vår globala närvaro och globala kompetens fortsätter att vara väldigt efterfrågad och vi fortsätter vara den starkaste spelaren på cross-border affärer. Vi gör många affärer för internationella bolag som gör förvärv i Sverige, men vi växer även mycket genom att hjälpa svenska företag att göra affärer internationellt.

– Som global advokatbyrå har vi en väldigt internationell arbetsmiljö med kunniga medarbetare i många marknader, sektorer och kompetensområden.

Annons

– Även vårt sätt att hantera coronapandemin har skapat en fortsatt framgång. När många drog ner och blev försiktiga valde vi att fortsätta satsa och anställa eftersom vi såg en fortsatt förfrågan från våra klienter. Att vi vågade satsa hela vägen gjorde att vi hade vår viktigaste resurs – medarbetarna – när ekonomin tog fart igen.  

Alla byråer är överhopade med jobb och jagar efter talang – hur lyckas ni här?
– Vår största utmaning är att fortsätta hitta rätt medarbetare i takt med att vi växer och att hela tiden fortsätta att utvecklas, detta är något vi jobbar med kontinuerligt både genom att rekrytera och att behålla talang. 

Hur ser prognosen ut för 2022?
– Vi har väldigt många transaktioner igång redan för 2022 och i nuläget ser det ut att bli ett otroligt bra år med mycket transaktioner.

Annons