FinansNyhet

Didner tror fortsatt på banker

Adam Gerge och Henrik Didner är grundare till fondbolaget Didner & Gerge med säte i Uppsala.Adam Gerge och Henrik Didner är grundare till fondbolaget Didner & Gerge med säte i Uppsala.
Adam Gerge och Henrik Didner är grundare till fondbolaget Didner & Gerge med säte i Uppsala.
Publicerad

Trots att banker var en av orsakerna till förra årets misslyckande för fondförvaltaren Didner & Gerge tror grundaren Henrik Didner framåt på sektorn.

Realtid.se

Fondbolaget Didner & Gerge har länge betraktats som en av de verkliga stjärnorna i branschen Men förra året var en plump i protokollet, som Henrik Didner uttrycker det. Katastrofalt, enligt Dagens Industri.

Den stora flaggskeppsfonden, Sverigefonden, backade 16 procent. 

– Förra året var den första större plumpen med satsningen på bankaktier, övervikt i verkstad, och så hade vi inga Ericsson, säger Henrik Didner i Realtids stora karriärintervju från i söndags.

Annons

Frågan är hur bra det är att långsiktigt satsa på banker, åtminstone storbanker. I en intervju med Svenska Dagbladet i nyårshelgen sade till exempel Klarnas vd och grundare Sebastian Siemiatkowski att storbanken är död om fem år.

– Vart tionde år kommer frågan om bankers existens. Men jag tror att banker kommer att finnas kvar. Banker tjänar pengar på att låna ut och det kräver en organisation. Ingen har hittills lyckats ta över någon del av bankers verksamhet. Avanza har till exempel bara tagit några aktiva sparare. Och förmodligen behöver bankmannen träffa sin kund. Det räcker inte med det digitala. Den kreditgivning som är digitaliserad kräver högre utlåningsräntor men har också större förluster, säger Henrik Didner.

Sitter det överbetalda banktjänstemän i marmorpalats?

Annons

– Nej, de är inte överbetalda och de har flyttat upp två våningar för att få lägre hyror och sitter på en fjärdedels yta mot tidigare.

Annons