DI: Blankare kan pressa SBB till konkurs

Taggar i artikeln

SBB
SBB EntraSBB Entra
Publicerad
Uppdaterad

Fastighetsbolaget SBB uppfyller inte kraven för räntetäckning så som lånevillkoret definieras i euroobligationernas basprospekt – något som Danske Banks kreditanalytiker noterar i en kommentar.

Finwire

Detta möjliggör för blankande hedgefonder att köpa obligationerna till rabatt för att sedan pressa bolaget mot en konkurs, skriver Dagens Industri.

Enligt prospektet har fastighetsbolaget 90 dagar på sig att rätta upp ett kovenantbrott efter att långivarna påpekat det. Om det inte är löst inom den perioden har obligationsägarna rätt att begära omedelbar återbetalning.

Euroobligationerna är ryggraden i SBB:s finansiering och räntorna på lånen har varit förmånliga på 1,8 procent, om hybridobligationerna inkluderas. Efter att kreditbetyget sänktes i början av maj höjdes räntan på en del av lånen med 1,25 procentenheter. Euron har dessutom löpt amok under de senaste veckorna och valutaeffekten på euroskulderna är under andra kvartalet nästan i nivå med SBB:s kassaflödeskapacitet före investeringar under 2023, baserat på Dagens Industris beräkningar.

Annons

SBB:s B-aktie faller ned 18 procent i dag och handlas nu strax under 4 kronor senast betalt.

 

Annons