Deutsche Asset & Wealth Management
Katharina Raatz & Valerie Schüler, portföljförvaltare aktier på Deutsche Asset & Wealth Management
Fonder

Deutsche: satsa på småbolag

Deutsche Asset & Wealth Managements förvaltare ser att vinsttillväxten driver marknaden i år, vilket gynnar småbolag mer.

Uppdaterad 2016-02-19
Publicerad 2016-02-18

Småbolag i Europa och småbolagsfonder hade ett väldigt starkt 2015 och många fonder inriktade mot små- och medelstora bolag leverarade starka avkastningar till sina investerare.

Den trenden fortsätter och vinsttillväxten, som är högre i småbolagssegmentet än i större bolag, väntas vara drivkraften för marknadens utveckling i år. Det säger Valerie Schüler och Katharina Raatz, portföljförvaltare i aktier på Deutsche Asset & Wealth Management.

-- Vi ser en uppsida men på grund av en miljö med lägre tillväxt hamnar den på en något lägre nivå. Det blir inte samma stora uppsida som vi sett de senaste åren och den kommer vara något mer volatil, säger Schüler.

En av anledningarna till att småbolagssegmentet levererade förra året berodde på att vinsterna reviderades uppåt då analytikerna var för konservativa i sina bedömningar. Risken att förväntningarna blir höga nu påverkar dock inte utvecklingen framöver nämnvärt, menar Raatz.

-- Marknadsförväntningarna är mindre viktiga för oss eftersom vi fokuserar på enskilda bolag. Det enda vi behöver titta på är om de har potentialen att leverera en god vinsttillväxt, säger Raatz.

Så länge marknaderna generellt genomgår en volatil period och befinner sig i en tid av lägre tillväxt har småbolag potentialen att visa sina fördelar så länge de befinner sig i ett växande segment. Deutsche-teamet satsar mer på stock picking än på ren sektorallokering men har hittat vissa trender att satsa på.

-- Vår positionering är väldigt inriktad mot den inhemska konsumtionen i Europa och där är vi väldigt positiva. Vi ser en positiv marknad utvecklas i Tyskland och Sverige till exempel, men även i Sydeuropa. Det är de trenderna vi försöker fånga in. Men eftersom vi är stock pickers hittar vi även möjligheter i andra segment som teknologi, säger Schüler.

Portföljen är nu något överviktad Italien, vilket också är ett resultat av det enskilda aktieurvalet. Ett viktigt tema i sökandet efter rätt investeringsmöjligheter är var bolagens intäkter kommer från och metoden har lett till en tyngre exponering mot landet.

-- I Italien genomfördes även strukturella reformer förra året vilket hade en positiv inverkan på bolagen så det här är ett bra sätt att ta del av temat, där stödet inte enbart är bolagsspecifikt men även mer makrodrivet, säger Raatz.

Det genomsnittliga investerarintresset är dock ganska neutralt just nu. Generellt är Deutsches kunder mer positivt inställda och ser möjligheterna i marknaden men från andra håll är tonläget annorlunda.

-- Andra investerare visar en viss oro över de övergripande värderingsnivåerna så det handlar om att vara mer bekväm med vinstestimaten där ute. De flesta förstår ändå vikten av att välja rätt förvaltare som väljer rätt aktier och de tror på den tillväxt som den här sektorn kan erbjuda, avslutar Schüler.

Portföljen är koncentrerad till ungefär 50 bolag.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in