Morgonsvepet

Deutsche Bank drar sig ur utländsk trading

Deutsche Bank startar en "bad bank", Nordic Capital köper ännu ett amerikanskt hälsobolag och pessimism om lösning på handelskriget. Det är något av innehållet i morgonsvepet idag måndag.

Uppdaterad 2019-06-17
Publicerad 2019-06-17

Deutsche Bank drar sig ur utländsk trading
Vd:n Christian Sewing håller på att avveckla Deutsche Banks internationella investmentbankverksamhet. Ett steg är att upprätta en så kallad "bad bank", där dåliga tillgångar värda 50 miljarder euro ska parkeras, skriver Financial Times. Förändringarna kommer att utannonseras i mitten av juli, i samband med halvårsrapporten.
Det handlar om illikvida tillgångar med mycket hög risk, framför allt långfristiga derivat enligt FT.

Nordic Capital köper amerikanskt hälsobolag
Investmentbolaget Nordic Capital köper det amerikanska hälsoteknikbolaget Arisglobal, skriver Dagens Industri. Det är bolagets tredje amerikanska hälsobolag på tre år.
Köpesumman är inte offentlig. Arisglobal omsätter 100 miljoner dollar och har 1 200 anställda.
Företaget hamnar i Noric Capitals nionde fond som stängdes i fjol. Den har 4,3 miljarder euro att investera. 
Nordic Capital meddelar också att Thomas Vetander, nybliven partner på Nordic Capital, blir blir chef för bolagets nya rådgivningskontor som öppnar på Manhattan till hösten.

Nedtonat om uppgörelse på G20
USA:s handelsminister Wilbur Ross tonar ned chanserna till ett handelsavtal med Kina vid G20-mötet i Japan i slutet av juni. Det skriver Wall Street Journal.
– Jag tror att resultatet av G20 på sin höjd blir en överenskommelse om att aktivt återuppta samtalen igen, säger han till tidningen.

ECB-topp pessimistisk om konjunkturen
Benoît Cœuré, medlem i ECB:s styrelse, är pessimistisk om världskonjunkturen, skriver Financial Times. Marknaderna skickar ut ett alamerande budskap säger han till FT. 
– Den globala obligationsmarknaden målar upp en mycket dyster bild.
Cœuré är en av kandidaterna att ersätta Mario Draghi som nästa ECB-chef.

Colliers rekryterar
Det globala fastighetsrådgivningsföretaget Colliers International stärker sin svenska arbetsstyrka inom Capital Markets med Gustaf Lettström, som kommer från en position inom transaktionsteamet på Jones Lang Lasalle.

Skanska säljer i Norge
Byggföretaget Skanska har sålt kontorsfastigheten Workplace Oo i Oslo för 1,5 miljarder kronor. Köpare är DNB Scandinavian Property Fund. Byggnaden är på 24 000 kvadratmeter och utvecklades och byggdes av Skanska, den stod klar i december 2018.

Indien inför USA-tullar
På söndagen införde Indien tullar på 29 amerikanska varor, skriver indiska Business Standard. Det handlar om upp till 50-procentiga tullar på jordbruks- och industriprodukter. 

Tufft för Iphone i Europa
Apple tappar ytterligare försäljning för Iphone i Europa. Siffrorna för första kvartalet är de sämsta på fem år, med en marknadsandel på 14,74 procent, enligt analysföretaget IDC. Samtidigt ökar Huawei takten och har nu en andel på 25,39 procent av smarttelefonmarkanden i Europa. På ett års sikt har Huawei växt hela 66,13 procent. Etta är Samsung med en marknadsandel på 29,47 procent.

Snart ännu tuffare för Huawei
Samtidigt som det fram till nu har gått som tåget för Huawei kommer bolaget att påverkas hårt av USA:s svartlistning. Källor till Bloomberg säger att bolaget räknar med ett totalt tapp av den internationella telefonförsäljningen med 40-60 procent.
Samtidigt slår handelskriget hårt mot den singaporiansk-amerikanska halvledartillverkaren Broadcom som sänker prognosen och talar om en "mycket, mycket skarp och stram åtstramning", enligt Bloomberg. Huawei står för mer än hälften av bolagets intäkter.

Mangold har fått ny CFO
Jonathan Bexelius ska börja som ny ekonomichef på finansföretaget Mangold, verksamt inom investmentbanking och private banking. Han tillträder den 16 september och kommer att ingå i företagets ledningsgrupp. Bexelius kommer närmast från en position som ekonomichef på TK Development Sweden.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in