FinansNyhet

”Det var fel att höja skatten på ISK”

Frida BrattFrida Bratt
”Det var fel att höja skatten i två omgångar med argumenten att räntan ju är låg och börsen gått bra”, säger Frida Bratt,
Publicerad
Uppdaterad

Det var fel att höja ISK-skatten i två omgångar med argumenten att räntan är låg och börsen har gått bra. Det säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, med anledning av att det nu finns en riksdagsmajoritet som vill sänka skatten på investeringssparkonton.

Anders Frick

Just nu finns en riksdagsmajoritet för att riva upp den senaste höjningen av skatten på investeringssparkonto. Det visar en kartläggning av partiernas ståndpunkter, gjord av DI.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är en av dem som ser positivt på en eventuell skattesänkning.

– Det är alltid välkommet när politiker vill främja sparande och uppmuntra en sparkultur. Det tjänar såväl individ som samhälle på, säger hon och tillägger:

Annons

– Det handlade om politiska beslut som påverkade extremt många som baserades på föränderliga faktorer. Det blir tydligt nu när räntan stiger och börsen går sämre, och skatt tas ut på hela kapitalet även vid förlust, säger hon.

Häften av alla svenskar sparar på ISK,  och enligt Frida Bratt är förutsägbarheten det allra viktigaste för småsparare.

– Det viktiga för ISK är att det omges av förutsägbara villkor och konsekvens. Det är extremt viktigt att man inte går in och petar i och försämrar villkoren, exempelvis i form av ett tak, men det viktigaste är förutsägbarheten i en sparform som gäller för sparande som kanske ska tas ut om decennier, säger Frida Bratt.

Annons

 

 

 

Annons
Annons