Juridik Krönika

”Den information som Kindred försöker tysta läggs snart öppen inför skranket”

Taggar i artikeln

Gästkrönika: Per Holknekt
Per Holknekt.
Publicerad
Uppdaterad

”Det är idag 55 dagar tills jag drar Kindred Group inför domstol. Jag stämmer alltså Kindred Group för deras verksamhetstid utan tillstånd, perioden före 2019. Flera stora dagstidningar har inför detta planerat publicera kritiska artiklar kring bettingbolagens missförhållanden samt spelmissbruk – men de har stoppats.” Per Holknekt skriver i en gästkrönika om vad han tror att det beror på.

Realtid.se

Detta är en argumenterande text med avsikt att påverka.
Åsikterna som förmedlas här är skribenten/skribenternas egna.

I de stoppade artiklarna intervjuas bland annat Anders Nilsson, forskare i ämnet vid Karolinska. Artiklarna berättar om köpta forskningsteam, egna påhittade gränssättningar och beställda Malta-lagar. Mycket i artiklarna handlar om just Kindred Group.
Men det har inte blivit några publiceringar. Artiklar har dragits in efter beslut av ansvariga utgivare. Jag utesluter inte att har varit efter hot om stämningar.

I ett par inspelade intervjuer hörs ansvariga hos Kindred Group försäga sig igen och igen och igen. Det handlar om raka motsatser till vad man själva påstått i egna kanaler och även så i media. Interna sanningar som trotsar extern kommunikation.

Annons

Det som talar för att det inte är en slump är att den person som försökt stoppa artiklarna är samma man som säger lite för mycket i det ena inspelade materialet.

”Säger man sanningen behöver man inte komma ihåg vad man sagt” var det någon som sa, och visst är det så, tänker jag.

Det jag stämmer Kindred för handlar primärt om två punkter (även om där finns mycket mer).
1.     Systematiskt utnyttjande av person i beroendeposition
2.     Man har bedrivit spel olagligen i Sverige fram till 2019 – då man till sist erhöll licens.

Annons

Just punkt 2 är extra intressant.  Det faller nu domar runt om i Europa på den punkten, till kärandens fördel, och spelbolagen får snällt betala tillbaka pengar. Först Tyskland, sen Österrike och nu senast för två veckor sedan så fälldes Kindred Group på just den punkten i Nederländerna. Bara i Tyskland och Österrike har den prejudicerande domen i Högsta Domstolen redan följts av drygt 6 000 stämningar. Astronomiska belopp skall återbetalas då bolaget helt enkelt ej haft tillstånd och därvid lag agerat olagligt.

Jag skulle bli förvånad om svensk domstol tänker annorlunda. Att man ska döma så att icke licensierade bolag de facto tillåts vara verksamma på vår reglerade marknad. Det finns hundratals bolag utan licens som agerar i Sverige idag. Det är i de olicensierade bolagen de största skadorna sker.  Vi får inte släppa fram dem.

Skulle domstolen döma till Kindred Groups fördel så skulle ju detta vara som att ignorera Lotterilagen såsom den gällde fram till 2019. Det vore att göra den verkningslös och onödig. Lotterilagen och den nuvarande Spellagen är ju till för att skydda konsumenten.

Annons

Kanske är det ingen slump att många tidningar har valt att inte publicera artiklar som är kritiska mot gamblingbolag. Tidningarna är beroende av annonsintäkter, och gamblingbolag annonserar tungt.
Men det kanske mest korkade av allt, det är att den information som Kindred nu försökt tysta kommer ändå att läggas öppen inför skranket den 15 till 16 januari nästa år.

En annan sak; IFK Göteborg fotboll önskade att jag skulle komma till deras ungdomar och föreläsa i syfte att förebygga att barnen hamnar i spelträsket. Förebygga livstragedier. Spelmissbruk är extremt vanligt inom lagidrotten.

Men det ville inte ledningen för IFK. Möjligen berodde det på att de ville undvika att några av sponsorerna skulle ta väldigt illa vid sig. Det är min gissning.

Strax, möte med tv. Gamblingindustrin under lupp. Stort gräv.

Annons